2024. április 23., kedd
VÁLASZTÁSOK 2020

A magyarság méltányolta az összefogást

A nem hivatalos eredmények szerint VMSZ-nek 10 köztársasági parlamenti képviselője lehet

A hagyományos „éjszakai” sajtótájékoztatón Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, csapatával a háta mögött kijelentette, hogy a párt a 2020-as általános, a hatalom mindhárom szintjén megtartott választások egyik győztese. Az akkor ismert számok tükrében úgy tűnt, a VMSZ a szerbiai képviselőházban kilenc képviselővel képviseltetheti magát, míg tegnap, a szavazatok 70,57 százalékos feldolgozottsága után közzétett adatok értelmében 10 képviselője lehet. Pásztor István szavai szerint a VMSZ vasárnap több mint 70 ezer szavazatot kapott.

Jelenleg minden arra utal, hogy a VMSZ-nek annyi képviselője lesz a köztársasági parlamentben, mint amennyi 27 évvel ezelőtt volt, akkor, amikor a magyar közösség érdekeit egyetlen magyar párt képviselte, az éppen megalakult VMDK, és akkor, amikor a tartományban legalább 100 ezerrel több volt a magyarok lélekszáma – emelte ki Pásztor István. Mint hozzátette, tartományi szinten hasonlóan kiváló eredményt sikerült elérnie a pártnak, a VMSZ feltehetőleg a leadott szavazatok 13,6 százalékát szerezte meg, ez pedig megközelíti a magyarok részarányát Vajdaságban. A pártelnök szavai szerint ez a szavazatarány valószínűleg 15 mandátumot jelent a párt számára a tartományi képviselőházban. A VMSZ a tartományban a második politikai erő lesz – nyomatékosította Pásztor István.

Ezt az eredményt azért éljük meg történelmiként, mert bebizonyítottuk, hogy nem igaz az állítás, amely szerint a történelem kerekét nem lehet visszafordítani. A VMSZ-nek ez sikerült – fogalmazott Pásztor István.

A VMSZ elnöke a sajtótájékoztató folytatásában köszönetet mondott a szavazópolgároknak, „nemcsak a nem remélt és lélekemelő szavazási kedvért, hanem a folyamatos, az elmúlt években és hónapokban tapasztalt biztatásért és reménykeltéséért”.

Ennek köszönhető, hogy eljött a mai nap. Külön köszönetet szeretnék mondani azoknak, akik külföldről, Magyarországról és máshonnan utaztak haza szavazni, így támogatva a VMSZ-t. Ez külön értelmet ad mindannak, amit eddig csináltunk és ami mentén a jövőben is alakítani tervezzük tevékenységünket. A VMSZ hisz abban, hogy a szülőföldön lehet emberhez méltóan magyarként élni, és visszatérni ide. Ezen dolgozunk a jövőben is. A vajdasági magyarok ismét méltányolták és jutalmazták az összefogást, azt üzenve a VMSZ-nek és a többi pártnak, hogy ezt várják el tőlük. Az is világos számunkra, hogy ezzel a hihetetlen magas részvétellel és támogatással nagy várakozás fogalmazódott meg a párt irányába. A VMSZ kész eleget tenni ennek, felkészült a felvállalt feladatok elvégzésére, és készen áll teljesíteni. Mindenkit várunk, hogy csatlakozzon hozzánk, hiszen csakis egymást segítve, együtt tudunk sikeresek lenni. A VMSZ a megszerzett legitimitás tükrében kész folytatni a politikai együttműködést azokkal a politikai erőkkel, amelyekkel már az elmúlt években is együtt kormányozott. Az elmúlt évek megerősítették, hogy ez az együttműködés jó a magyar közösségnek, az országnak és városainknak egyaránt. A politika szabályait betartva megvárjuk a végső eredmények közzétételét és azt, hogy a Szerb Haladó Párt keressen fel bennünket esetleges együttműködési felkérésével – fogalmazott Pásztor István.