2024. április 25., csütörtök
AZ ÚJ INTÉZKEDÉSEK AZONNAL ÉLETBE LÉPNEK

Kötelező a szájmaszk viselése a tömegközlekedésben

Látogatási tilalmat vezetnek be a szerbiai kórházakban

Ma újra összeült a szerbiai járványügyi válságtörzs, és szigorító intézkedéseket javasolt a koronavírus-járvány miatt. Eszerint kötelező lesz Szerbiában a tömegközlekedési eszközökön a szájmaszk viselése. A védőmaszk zárt térben való viselése csak ajánlott, a beltéri rendezvények résztvevőinek száma korlátozott marad. Emellett fontos a másfél méteres távolságtartás betartása szabad térben, illetve meghosszabbítják a látogatási tilalmat a kórházakban. A válságtörzs javaslatát a kormány is elfogadta.

Nem stabil a járványhelyzet az országban, a sportrendezvények és ünnepségek miatt, leginkább Novi Pazarban, Vranjéban, Tutinban és Belgrádban - nyilatkozta korábban Branislav Tiodorović járványügyi szakember. A felsorolt városokban egyébként jelentősen növekedett a fertőzöttek száma. 21 új betegből a legtöbben tüdőgyulladásban szenvednek, ami már súlyos következmény.

Két központi COVID-19 kórház kialakítására is javaslatot tettek, melyek székhelye Belgrádban és Nišben lenne.

ÁTLÉPTE A 13 EZRET A FERTŐZÖTTEK SZÁMA

Az elmúlt 24 órában 6025 vérmintát teszteltek, 102 személynél mutatták ki a Sars-Cov-2 vírus jelenlétét. Ebben az időszakban egy beteg  elhunyt a fertőzés szövődményeinek következtében, ezzel 263-ra növekedett a koronavírus áldozatainak száma.

Jelenleg 775 az aktív COVID–19 megbetegedéseknek a száma, a betegek közül 19-en lélegeztetőgép segítségére szorulnak.

Eddig 351285 koronavírustesztet végeztek el az országban, összesen 13 092 főnél mutatták ki a fertőzést.