2024. április 19., péntek

Nem kell sorba állni a telekkönyvi kivonatért

Ügyintézés során a közjegyzők veszik át a kataszteri rendszer adatbázisából

Adásvételi szerződések hitelesítésekor a közjegyzők az ingatlanra vonatkozó adatokat közvetlenül a geodéziai-kataszteri rendszer adatbázisából vehetik át, és ezért az ügyfeleknek nem kell fizetniük. Ezt tartalmazza az a rendeletjavaslat, amelyet a köztársasági kormány várhatóan első következő ülésén vitat meg.
Srbislav Cvejić, a szerbiai Közjegyzői Kamara elnöke a Tanjugnak elmondta: ha az ügyfél a szerződés hitelesítésétől függetlenül, saját szükségleteire vagy ingatlanforgalmi tárgyalásokhoz kéri a telekkönyvi kivonatot, a közjegyző, szintén a geodéziai-kataszteri információs rendszerbe való betekintés nyomán, kinyomtatja a szükséges okiratot, elektronikus aláírással és pecséttel hitelesíti, és ezért a szolgáltatásért legtöbb 540 dinárt kérhet. Eddig a kataszteri hivatalokban a telekkönyvi kivonat kiadása 1200 dinárba került.
A hamarosan várható kormányrendelet hatályba lépése után tehát a polgároknak nem kell ezért a dokumentumért sorba állniuk a kataszterben, a közjegyzőhöz nem kell telekkönyvi kivonatot vinniük.
„A rendelet szövegét az igazságügyi és az építészeti minisztérium, a NALED helyi gazdaságfejlesztési szervezet, a Köztársasági Geodéziai Intézet és a Közjegyzői Kamara az utóbbi tíz napban közösen véglegesítette, és arra számítunk, hogy – mint Zorana Mihajlović miniszter is mondta – a kormány következő ülésén napirendre kerül” – mondta Cvejić. Korábban Mihajlović a Közjegyzői Kamara küldöttségét vezető Cvejićtyel és Borko Draškovićtyal, a földméréstani hivatal igazgatójával egyeztetett az ingatlan-nyilvántartási kivonatok kiadásáról.