2024. március 28., csütörtök

Drágul az üzemanyag a környező országokban

Úgy tűnik, Szerbia sem lesz kivétel

Ismét többet kell fizetnünk a benzinkutakon tankolás után. A néhány hónappal ezelőtt bekövetkezett árcsökkenés, majd az azt követő stagnálás után a napokban emelkedett az üzemanyag ára a környező országokban. Ez alól azonban Szerbia sem lesz kivétel.

A koronavírus-járvány óvintézkedései miatt világszinten bekövetkező gazdasági lassulás jelentősen kihatott a közlekedési forgalom megcsappanására, ami az üzemanyag iránti keresletet is mérsékelte. Ennek következtében tört ki az árháború az olajnagyhatalmak között, aminek következményeként a világ nagy részén az üzemanyag árának csökkenését tapasztalhatták a gépjármű-tulajdonosok az elmúlt hónapok során. A kereslet mélypontja április volt, mikor benzinből is és gázolajból is mintegy 30 százalékkal fogyott kevesebb. Az óvintézkedések megszüntetése után az üzleti élet is lassan visszaállt, de ehhez elengedhetetlen volt, hogy több legyen a szállítás és a fuvarozás, ez azonban növeli a fogyasztást.

Az üzemanyag árának emelkedése nem érte váratlanul azokat, akik követik a kőolaj világpiaci árának alakulását, hiszen május óta folyamatosan drágul. Egyes becslések szerint június 15-ével bezárólag csaknem 29 dollárra jön ki az Európában irányadó, Brent típusú nyersolaj negyedéves hordónkénti átlagára.

A járványhelyzet és a gazdaság fokozatos stabilitásával együtt ismét növekszik a kereslet és emelkedik az üzemanyag ára.

Montenegróban literenként átlagban három eurocentes drágulást jegyeztek. A euró prémium BMB 95-ös benzin literje 1,11 euróba, az ólommentes BMB 98-as 1,15 euróba kerül, az eurodízel ára 0,99 euró, a gázolaj literjéért pedig 0,97 eurót kell fizetni. Az ezt megelőző áremelés június 9-én volt, akkor négy centtel drágult az üzemanyag.

Az üzemanyagárak Horvátországban már harmadik hete emelkednek folyamatosan. A cijenegoriva.info internetes portál információi szerint egy liter Eurosuper 95 ára 13 lipával emelkedett, tehát a jelenlgi ára 8,91 kuna. Az eurodízelért 10 lípával fizettetnek többet, tehát a 8,45 kúna az ára, az autógázért pedig 4,20 kúnát kell fizetni.
Szerdától Magyarországon is emelkednek az üzemanyagárak, a benzin bruttó 8 forinttal, a gázolaj átlagára bruttó 6 forinttal. A 95-ös benzin literjéért 356 forintot kell fizetni, a gázolajért pedig 363 forintot.

A szerbiai benzinkutakon a napokban a gázolaj ára 130 és 132 dinár között mozgott. Nem hivtalos források szerint a napokban Szerbiában is várható drágulása.

A világpiacon az olajárak körülbelül 9 százalékkal emelkedtek a múlt héten, ellensúlyozva az előző hét veszteségeit, mivel a világ legnagyobb gazdaságai fokozatosan fellendülnek a koronavírus-válságból, és a „fekete arany” iránti igény is erősödik.