2021. január 26., kedd
RÚZSFOLT

A folyton megújuló barackfa

Ülök a verandán, és nézem az eső áztatta kertet. Csupa élet, csupa burjánzás. Szinte szemlátomást nő a fű, bokrosodnak a virágok, kúszik fel lugasforma futtatójára a rózsa, miközben zöldül minden egyes levél, szár és kacs, táplálja őket a bőséggel érkező égi áldás. Hetek óta nem múlt el nap, hogy ne zúdult volna nyakunkba legalább egy nyári zápor, folyton felhők tornyosulnak felettünk, és a napfény is épp csak felszárogatja a fénylő cseppeket, s már bújik is vissza a gomolyfelhők takarásába. Ez a langyos, párás, borongós idő szinte megsokszorozza a növények életkedvét, a természet igyekszik visszahódítani a tőle „elorzott” területet, és ha nem vagyunk elég figyelmesek, gyorsan „elvadulhat” a park, a virágágyás, a kiskert. A szárba szökkenő gyomok, a terebélyesedő bokrok, a lombosodó növények utat törnek a saját természetük szerint, fittyet hányva az ember kertépítő-kertteremtő elképzeléseire. A gondos kertész ilyenkor naponta többször is körbejárja zöldellő birodalmát, és alakítgatja, igazgatja, nyesegeti növényeit olyképpen, hogy lehetőleg a növény se sérüljön, és a szemlélőnek is gyönyörűsége teljen az összhatásban.

Bálint György (1919–2020) – (Fotó: bidista.com)
Bálint György (1919–2020) – (Fotó: bidista.com)

„A környezet ápolása a legcsodálatosabb foglalkozás, amit egy ember kívánhat magának az életben” – nyilatkozta egy interjúban Bálint György kertészmérnök, közismert nevén Bálint gazda. A verandán ülve, szemlélődés közben is igazat kell adnom „Magyarország kertészének”, akinek nemcsak az efféle bölcs gondolatai, hanem a szakmai tanácsai is sokat segítettek évtizedeken keresztül a kertbarátoknak, jómagam is haszonnal alkalmaztam javaslatait a virággondozást illetően. Sajnos csak így, múlt időben beszélhetünk immár Gyuri bácsiról, hiszen június 21-én este jelent meg a hír Facebook-oldalán, miszerint „Bálint gazda ma este csöndben elment”. Szomorúan böngésztem a halálhíre kapcsán íródott cikkeket, néztem újra a vele készített tévés beszélgetéseket, és az olvasói hozzászólások tanúsága szerint nemcsak engem érintett érzékenyen a távozása, hanem sok-sok ezren emlékeznek rá szeretettel, hangsúlyozva, hogy bölcs meglátásai, szakmai tanácsai mellett életszemlélete, a környezet iránti szeretetteljes viszonyulása példamutató volt sokak számára. Tisztelte a földet, amelyből vétetett, tisztelte és jól ismerte a növényvilágot, amely benépesíti, és nemcsak szakmai tudásával, hanem magatartásával is utat mutatott: hogyan éljen az ember a természettel harmóniában. Talán ennek a harmóniának köszönhetően élt meg Gyuri bácsi tisztes kort, hiszen idén a 101. esztendejébe lépett, megtartva aktivitását és szellemi frissességét. A vele készített, közelmúltbeli interjúkból is egy életvidám, derűs, kiegyensúlyozott ember szól hozzánk, telve tervekkel és lendülettel. Kedves barackfájához hasonlította magát egyik tévés beszélgetésben: „ez a barackfa is olyan, mint én vagyok, tele van sebesülésekkel meg sérülésekkel, olyanokkal, amik begyógyultak, meg olyanokkal, amik nem gyógyultak be, meg csonkok vannak rajta, de azért még mindig terem” – mondta mosolyogva, s csak amikor az életrajzát tanulmányozzuk, akkor döbbenünk rá e mondat súlyára.

Bálint György magyar kertészmérnök, író, szerkesztő, médiaszemélyiség, újságíró, politikus, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa egy gazdálkodó hagyományokkal rendelkező családban született 1919-ben. A második világháborúban munkaszolgálatba, koncentrációs táborba került, a holokausztban elveszítette szinte a teljes családját. Kertészmérnöki oklevelet szerzett, szakmájában több munkahelyen megfordult, számos szaklapban publikált, többek között a Kertészet és Szőlészet, valamint a Kertbarát Magazin folyóiratokat is szerkesztette. „Bálint gazda egy igazi intézmény lett, akiért nemtől, kortól, világnézettől függetlenül tudtak rajongani tízezrek. Élete átívelt a 20. századon, igazán ismert és közkedvelt azonban nyugdíjasként lett” – olvashatjuk róla, s a nyugdíjaskori ismertsége kapcsán nyilván mindenkiben felidéződik a Magyar Televízió Ablak című műsora, amelyben becenevén, Bálint gazdaként vált ismertté, és amely műsornak 1981 és 2009 között állandó munkatársa volt.

– „Egy kertésszel minden egyes nap történik valami, kinyílhat egy virág, kihajt az első gyökér a magból, megérik a paradicsom...” – vallotta, és nyugdíjas évei alatt is igyekezett a kertészeti tapasztalatait megosztani az olvasókkal, nézőkkel. Rendszeresen publikált több szaklapban, a Nők Lapjában és a Családi Lapban saját rovatot vezetett, továbbá számos könyve, cikke, tanulmánya jelent meg természettudományi, kertészeti, mezőgazdasági és ismeretterjesztő folyóiratokban is. Emellett saját honlapot működtetett, amely hobbikerti témákban nyújtott tanácsokat a kertészkedőknek, és a Facebookon is saját oldal fűződik a nevéhez, kis híján félmillió követővel.

Munkásságát több elismerés mellett 2017-ben Prima Primissima díjjal jutalmazták, de meglátása szerint az embernek az a legnagyobb jutalom, ha jót cselekedhet. Gyuri bácsi tanácsaival, világszemléletével és magatartásával is jó szolgálatot tett, és példát mutatott sokaknak, remélhetőleg nem csak a kertbarátoknak, növénykedvelőknek.