2024. április 19., péntek

Három tényező

Az elemzés kedvéért tegyük fel, hogy az elkövetkező két hónapban a járvány nem vesz drámai fordulatot, és nem lehetetleníti el a versenyzést, vagyis az ATP szerdán közzétett műsora lebonyolítható lesz, és a tenisz augusztusban, öt hónapos kényszerszünet után, a játékosok, a szurkolók és megannyi más érintett örömére valóban visszatér. Ez esetben mi az – az egészségre leselkedő veszélyt figyelmen kívül hagyva, csupán a sportra összpontosítva –, ami meghatározhatja a történések előreláthatóságát?

Felülírott három tényezőt emelne ki, amelyek nagymértékben meghatározhatják, hogy az 58 napos időszakban – a washingtoni tornával kezdve és a Roland Garrosszal zárva – mi várható, mi az, ami esetleg nemcsak elképzelhető, hanem valószínű is, és ami nem is kis mértékben ellentmond az új versenynaptárra tett első reakciókkal.

Az első egy adat, hogy Federer nélküli lesz a mezőny, a második egy tény, miszerint olyan sűrű a műsor, hogy senki sem csinálhatja végig, a harmadik pedig egy emlékeztető, hogy Đoković célja a GS-tornák és a ranglista első helyén töltött hetek száma csúcsának megdöntése.

Federer két idei műtéte miatt 2020-ban biztosan nem játszik, amiből adódik, hogy mind a US Openen, mind a Roland Garroson a Đoković–Nadal döntő a legvalószínűbb, és a fiatalabb trónkövetelőknek eggyel kevesebb nehéz riválisuk lesz. Olyanok a körülmények, hogy egy új GS-bajnokra (pl. Cicipasz, Medvegyev, Thiem, Nisikori) sokkal nagyobb az esély, mint normális esetben.

Az ATP a nyolc hétbe hét tornát sűrített egyetlen szabadnap nélkül. Kezdődik a washingtoni 500-assal, következik Cincinnati (1000-es), a US Open (ennek második hetében Kitzbühelben a 250-es), Madrid (1000-es), Róma (1000-es) és a Roland Garros. A legjobbaknak is tehát jól meg kell válogatniuk, hogy mely serlegeket veszik célba. Az 500-ason és a három 1000-esen is a fiatal erők a fő esélyesek, nem hihető ugyanis, hogy Đoković és Nadal ezekre is ráhajt, esetleg a spanyol Madridban (valószínűbb) vagy Rómában, a számára legkedvezőbb salakon próbálkozik. Nadalnak ugyanis most két esélye lesz, hogy a nagy tornák száma tekintetében beérje Federert.

Egészen biztos vagyok benne, hogy Nadal ott lesz a US Openen, ahol címvédő, ha pedig kihagyja, és csak a három salakosra összpontosít, azzal automatikusan kilép a ranglista első helyéért folyó harcból. A fent említettek alapján, vagyis hogy mi Novak célja a pályafutása hátralevő részében, kizárt, hogy a szerb ne legyen ott mindkét nagy tornán. Neki a két serleg azt jelentené, hogy felzárkózik 19-re, azaz beéri Nadalt, és csak egyre közelíti meg Federert, a ranglistán pedig akkora előnyt szerezne, hogy az évet az élen zárná, és Federer 310-es csúcsához 2021-ben már csak kilenc hét hiányozna. Az egyetlen kérdés, hogy Novak hol szerepel még. Logikusan hangzik, hogy a New Yorkban sorra kerülő Cincinnatin negyed- vagy elődöntővel is megelégedve melegít a US Openre, és egy hetet, vagyis a madridi címvédést kihagyva, ugyanezt megismétli Rómában, hogy Párizsba felkészülten érkezzen. Ez tűnik a legkevésbé kockázatosnak és egyben a leginkább kivitelezhetőnek.

Ha a tervezett műsort sikerül lebonyolítani, az őrült két teniszhónap lesz, esetleg sporttörténelmi végkifejlettel.