2024. április 24., szerda
SPORTHÍREK

Mortonnak másodjára sikerült

KERÉKPÁROZÁS

Az utólagos adatelemzés alapján érvénytelenítették Lachlan Morton egy hete teljesített Everesting-rekordját. A 28 éves ausztrál előzetesen ugyan új csúcstartónak gondolhatta magát, de mint kiderült, 169 kilométeres edzésén nem jött össze a Mount Everest magasságának megfelelő, 8848 méternyi szintkülönbség, tekintve, hogy az edzést rögzítő alkalmazás (Strava) rosszul mérte be a terep adatait. Az érvénytelenítés után Morton nem sokat várt, és visszatért a coloradói Rist-kanyon kritikus emelkedőjére, ahol immár a helyes adatoknak megfelelően készült a csúcsdöntésre. Végül, az emelkedő „laposabb” részeit kihagyva, az előző 42 helyett 47-szer mászta meg a bő 11 százalékos meredeket, és egy 159 kilométeres edzésen, 7:29:57 órás idővel állította be az új, érvényes Everesting-rekordot.

Ugyancsak kerékpáros hír, hogy hazaengedték a kórházból Niki Terpstrát, aki néhány napja hatalmasat bukott egy motor mögötti edzésen. A 36 éves, Párizs–Roubaix- és Flandriai Körverseny-győztes hollandnak a jelentések szerint 10-12 hétre lesz szüksége a felépüléshez, vagyis a legjobb esetben a csonka szezon második felében lesz újra versenyképes.

Csapat a kisebbségeknek

Új csapat alakítását jelentette be a londoni központú Fekete Kerékpárosok Hálózata (Black Cyclist Network), amelynek célja a színes bőrű, ázsiai és más származású kisebbségekhez tartozó versenyzők foglalkoztatása lesz. A Cyclingnews tájékoztatása szerint a szervezet bejegyzett klubjában jelenleg kilenc versenyző szerepel, és a tervek szerint a hálózat tovább szeretné bővíteni az egyelőre csak nemzeti szinten versenyző csapatot. „A Fekete Kerékpárosok Hálózta több, mint egy klub – jelentette ki Arthur Mani, a szervezet alapítója. – A közösségünk fel akarja hívni a figyelmet a kevés teret kapó csoportokra a kerékpározásban. A sportágunkban sok a kisebbséghez tartozó sportoló, de a közösségeink kevés forráshoz jutnak. A klub alapításával nagyobb láthatóságot szeretnénk adni ezeknek a kerékpárosoknak, valamint ilyen módon is fel akarjuk hívni a figyelmet a kerékpározás hasznosságára testi, szellemi és közösségi szempontból” – fogalmazott Mani.

NFL

Ne legyenek közös edzések

Orvosi szakvéleményre alapozva arra szólította fel a tengerentúli amerikaifutball-liga játékosi szakszervezete (NFLPA) a focistákat, hogy addig ne tartsanak közös edzéseket, amíg július végén nem kezdődnek el a csapatos edzőtáborok. Dr. Thom Mayer, az NFLPA vezető orvosának szombaton kiadott közleménye rámutat, bizonyos államokban újra növekszik a napi új koronavírus-fertőzések száma, ezért jelenleg minden kockázati tényezőt el kell kerülni a játékosok és családtagjaik biztonsága érdekében. Mayer arra is felhívta a figyelmet, hogy az elvileg egy hónap múlva rajtoló edzőtáborokra nézve a lehető legjobb egészségbiztonsági terveket fogják elkészíteni.