2024. április 23., kedd

Az ötödik interjúkötet

Szarvas István online könyvbemutatót tartott

Vasárnap délután a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület szervezésében mutatták be Szarvas István, a Hetedhéthatár magazin újságírója hamarosan megjelenő Kérdeztem – válaszoltak című, interjúkat tartalmazó kötetsorozatának ötödik részét. A könyvbemutatót eredetileg még korábban, az egyesület székházában tartották volna meg, de a járványügyi helyzet miatt elhalasztódott és ezúttal otthoni körülmények közt, online lehetett kísérni. Szarvas István Budapestről jelentkezett be, a nézők határon innen és túlról is, a műsort pedig Szabadkán tartották meg. Az új kötetében Szarvas István megközelítőleg harminc ismert közéleti személyiségek életébe, munkásságába enged betekintést, a megszólaltatottak között művészeket, tudósokat, sportolókat és politikusokat is találhatunk, egyebek között José Carrerasszal, Müller Péter Sziámival, Pleschinger Gyulával, Záborszky Kálmánnal és Polgár Zsuzsával készített interjút is olvashatunk.

Jónás Gabriella és Miklenovics Aranka az online könyvbemutatón (Fotó: Lukács Melinda)

Jónás Gabriella és Miklenovics Aranka az online könyvbemutatón (Fotó: Lukács Melinda)

Az online közönséget Miklenovics Aranka, a beszélgetés moderátora köszöntötte, majd Jónás Gabriella színművésznővel felolvasták a kötet előszavait.

Ezután Szarvas István is köszöntötte a nézőket, aki arról is szólt, hogy miért nem csoportosította a kötetekben szereplőket a hivatásaik szerint.

– Talán ezt kellett volna tennem, de az első interjúkötetemnél még nem tudtam, hogy lesz-e folytatása és egyáltalán mennyi jelenik majd meg. Ha újrakezdeném, ezt megfontolnám, és valószínűleg így adnám ki. Ugyanakkor léteznek olyan hírességek is, akik szerteágazó tevékenységet folytatnak és nem lehet csak egy csoportba helyezni őket. Egyes vélemények szerint nincs is szükség a csoportosításra, mert így sokrétűbb, színesebb a kiadvány – hallottuk Szarvas Istvántól.

A továbbiakban Jónás Gabriella és Szarvas István párbeszéd formájában, kedvcsináló gyanánt interjúrészletek olvastak fel. Ilyen módon ízelítőt hallhattunk a Janics Natasával, Czeróczki Judittal, Moritz Líviával, Szóka Júliával és Krizsán Edithel készült interjúkból. Az online műsor izgalmas és érdekes momentuma volt, hogy több interjúalany is csatlakozott a hálózathoz, résztvettek a műsorban, elmondták a véleményüket, beszélgettek Szarvas Istvánnal, sőt ezúttal ők is kérdeztek az újságírótól.

Továbbá azt is megtudhattuk Szarvas Istvántól, hogy készül a hatodik és a hetedik interjúkötet is. Ezek előszavainak megírására Jónás Gabriellát és Miklenovics Arankát kérte fel. Emellett kitért arra is, hogy egy másféle könyvet is tervez megjelentetni, amellyel az újságírás rejtelmeibe vezetné be az olvasókat.

– Évekkel ezelőtt elhatároztam, hogy könyvet írok az interjúkészítés módszertanáról. Ebben egyebek között azzal foglalkozom majd, hogy milyen a jó interjú, a professzionális hozzáállás, és egyes interjúalanyok miért szeretik előre megkapni a kérdéseket – mondta Szarvas István.

A műsor folyamán Jónás Gabriella és Miklenovics Aranka verseket szavalt, de nem maradt el a zenélés, az éneklés sem, Torok Orsolya citerán, Szabó Róbert gitáron működött közre.