2024. április 18., csütörtök

Bolton: Trumpot nem lenne szabad újraválasztani

John Bolton volt amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó nem tartja Donald Trumpot kompetensnek az elnöki hivatalra, és úgy véli, nem lenne szabad őt novemberben újraválasztani. „Remélem, Trump olyan egy ciklusos elnökként vonul majd be a történelembe, aki hivatali idejében nem visszafordíthatatlan lejtmenetbe kormányozta az országot” – fogalmazott Bolton az ABC televízióban vasárnap sugárzott interjúban, amelyet annak kapcsán adott, hogy kedden megjelenik The room where it happened (A szoba, ahol történt) című könyve, amelyben lesújtó fehér házi kulisszatitkokat fed fel. A tavaly szeptemberben menesztett Bolton, aki másfél évig volt Trump nemzetbiztonsági tanácsadója, elmondta: sem Trumpra, sem demokrata párti kihívójára, Joe Bidenre nem fog szavazni.

John Bolton: Bizonyos történelmi tények nehezen férnek az elnök fejébe (Fotó: AP via Beta)

John Bolton: Bizonyos történelmi tények nehezen férnek az elnök fejébe (Fotó: AP via Beta)

Az igazságügyi minisztérium múlt héten beperelte Boltont, hogy megakadályozza a könyv megjelenést, amíg a nemzetbiztonsági tanács be nem fejezi a kézirat titokügyi ellenőrzését, mert az (a tárca álláspontja szerint) eredeti formájában „kárt okozna az Egyesült Államok nemzetbiztonságának”. Szombaton azonban a bíróság úgy döntött, megjelenhet a memoár, amelynek számos részletét a sajtó már amúgy is nyilvánosságra hozta. Ezekből kiderült, hogy Bolton szerint Trump olyan politikus, aki saját érdekeit az ország érdekei elé helyezi, és csak a saját újraválasztásának biztosítása vezérli mindenben. Szerinte Trump hivatali idejében gyengült az Egyesült Államok nemzetbiztonsága, az ország számos területen feladta vezető szerepét.

Különösen kemény szavakkal illette Bolton az amerikai elnök Korea-politikáját: arra a kérdésre, hogy tízes skálán hova helyezné annak esélyét, hogy Washingtonnak sikerülhet Észak-Koreával megegyezésre jutnia a nukleáris leszerelésről, Bolton azt felelte, ennek valószínűsége egyértelműen nulla, és a Phenjan jelentette fenyegetés nagyobb, mint Trump hivatalba lépése előtt.

A dél-koreai elnöki hivatal a könyvben kiteregetett részletekre reagálva azzal vádolta meg Boltont, hogy a Phenjannal folytatott diplomáciai folyamatról adott beszámolójával „jelentős mértékben eltorzítja a valóságot”. Szöul kifogásolta azt is, hogy a nukleáris leszerelésről folytatott kétoldalú találkozók részleteinek nyilvánosság elé tárása sérti a diplomácia alapvető elveit, és alááshatja a jövőbeli tárgyalásokat.

A volt nemzetbiztonsági tanácsadó elmesélte az interjúban azt is, hogy Trump nem olvas túl sokat, a szokásos napi egy helyett ő csak hetente egy vagy két alkalommal kap titkosszolgálati összefoglalókat. Az eligazító megbeszéléseken nagyjából az idő felében Trump beszél ahelyett, hogy meghallgatná a szakértőket. Bolton felidézte azt is, hogy bizonyos történelmi tények nehezen férnek az elnök fejébe: a Koreai-félsziget kettéosztásának okait és következményeit például több alkalommal el kellett neki magyarázni.