2024. április 19., péntek

Siker, amely üzenet az egész nemzetnek

Potápi Árpád János: Történelmi eredményt ért el a VMSZ

Történelmi sikert ért el a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) a hétvégi szerbiai választáson – mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a voksolást értékelve hétfőn Budapesten. Az államtitkár a Nemzetpolitikai Kutatóintézet szerbiai választásokat értékelő tanácskozásán gratulált a VMSZ-nek az elért eredményhez.

Potápi Árpád János a tanácskozáson (Fotó: MTI)

Potápi Árpád János a tanácskozáson (Fotó: MTI)

„Történelmi siker, soha ilyen jó eredményt nem ért el a vajdasági párt” – fogalmazott Potápi Árpád János. Rámutatott: az idei év választási év a Kárpát-medencében.

„A hétvégi szerbiai voksoláson a részvételi arány kicsit gyenge volt, ami a nemzetiségi pártoknak nem nehezítette meg a dolgát. Ugyanakkor szerencse nem létezik, a legjobb kampány maga a munka, és holnaptól elkezdődik a következő választásokra való felkészülés” – mondta.

Potápi Árpád János szerint ahhoz, hogy a politikai intézményrendszert a jövőben is meg tudják őrizni, fontos, hogy tartományi szinten erős legyen a magyar képviselet, és úgy dolgozzanak, hogy a többségi társadalom is elismerje a magyarok munkáját. Ehhez nagyban hozzájárult a Magyar Nemzeti Tanács tevékenysége is – hangsúlyozta.

Kiemelte: Pásztor István megerősítette a VMSZ-t az elmúlt években, és olyan politikai párttá formálta, amely összefogja az összmagyarságot a Vajdaságban, azt üzenve: erre a politikai formációra van értelme szavazni. A magyarság azokat az eredményeket hozta, amelyek számarányainak megfelelnek, az egész ottani magyarság fontosnak tartotta, hogy részt vegyen a választásokon.

A NEMZETPOLITIKA VIZSGÁJA

Pásztor István, a VMSZ elnöke úgy fogalmazott: eddig soha nem tapasztalt külső támogatást élvezhettek a választási kampány során, ami akkora pluszenergiát adott, amivel még nem találkoztak. Értékelése szerint a mostani voksolás túlmutat a szerbiai általános választásokon, volt egy nemzetpolitikai vetülete is. A vasárnapi választás egyúttal a nemzetpolitika vizsgája is volt – összegzett.

Pásztor István a Nemzetpolitikai Kutatóintézetben (Fotó: MTI)

Pásztor István a Nemzetpolitikai Kutatóintézetben (Fotó: MTI)

Felnőtt egy új nemzedék, amely úgy döntött, otthon akar érvényesülni, részese akar lenni a szülőföldjén megvalósuló építkezésnek. Újra megteremtették azt a vajdasági magyar egységet, amelyet öt éve egyes politikai szereplők szétvertek – mutatott rá, hozzátéve: a vajdasági magyar politika és a Vajdasági Magyar Szövetség is meg tudott újulni.

Jelezte: előzetesen öt mandátum megszerzését tűzték ki célul, ami lehetővé teszi önálló frakció megalapítását.

„A mostani eredményeket olyan pozícióvá kell alakítani az elkövetkező hónapokban, amely négy éven keresztül erős érdekérvényesítést tesz lehetővé” – mondta.

Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója azt mondta: minden választás felmérés is egy közösség állapotáról, helyzetéről. Ez határozza meg azt is, hogy milyen későbbi együttműködések lehetnek tartományi, helyi, illetve országos szinten. Az igazgató rendkívül sikeresnek nevezte a Szerbiában megvalósuló modellt, és szintén kiemelte a VMSZ munkáját, a Magyar Nemzeti Tanács tevékenységét és a nemzetpolitikai támogatásokat.

ELISMERÉS A VMSZ-NEK

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a párt elnökének, Pásztor Istvánnak címzett levélben méltatta a VMSZ választási sikerét. Úgy fogalmazott: nagy örömmel értesült arról, hogy a vajdasági magyarok a vasárnapi parlamenti választáson újra megmutatták, hisznek az összefogás erejében, és nem félnek saját kezükbe venni a sorsukat. Hozzátette: ha a reménykeltő előrejelzések beigazolódnak, mostantól kétszer annyi magyar képviselő lehet a szerb parlamentben, tartományi szinten a VMSZ lett a harmadik legerősebb párt, és jó néhány, nemzetünk számára kiemelten fontos település élére kerülhet magyar polgármester.

Orbán Viktor szerint aligha kétséges, hogy ez az eredmény az egész nemzetnek szóló üzenet is, amelynek értékét tovább növeli, hogy ezt a sikert az elmúlt évek kemény és kitartó munkája alapozta meg.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke hétfőn egy közösségi oldalon tett bejegyzésben gratulált a választási eredményhez. A romániai magyar politikus szerint vasárnap győztek és történelmet írtak a vajdasági magyarok. Úgy vélte, hogy sikerük reményt ad, és követendő példaként szolgál a Kárpát-medencében élő minden magyar közösségnek.

„Szívből gratulálok a kimagasló eredményeikhez! Az a tény, hogy a parlamenti, a vajdasági tartományi és az önkormányzati választáson a korábbinál nagyobb támogatottságot sikerült elérnie a VMSZ-nek, erős képviseletet biztosít, és eredményes esztendőket vetít előre” – írta Kelemen Hunor.

GRATULÁCIÓK VUČIĆNAK ÉS AZ SNS-NEK

A magyar miniszterelnök levélben gratulált Aleksandar Vučić szerb elnöknek is a Szerb Haladó Párt (SNS) parlamenti, tartományi és helyi önkormányzati választásokon elért történelmi sikeréhez.

„Az elmúlt években Szerbia az Ön bátor vezetésével bebizonyította, hogy nem csupán képes megbirkózni az előtte álló kihívásokkal, de készen áll arra, hogy Közép-Európa országaival együtt nyertese legyen az előttünk álló évtizednek. Meggyőződésem, hogy az Önök sikeres kormányzása minden alapot megteremtett ahhoz, hogy Szerbia a négyéves parlamenti ciklus végére az Európai Unió teljes jogú tagjává váljon” – fogalmazott Orbán Viktor.

A magyar miniszterelnök biztosította Vučićot, hogy Magyarország kormánya továbbra is elkötelezett a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése és a stratégiai partnerség elmélyítése mellett, aminek szellemében a szerb kormány megalakulását követően készen állnak a hatodik magyar–szerb kormányzati csúcstalálkozó megrendezésére.

Várhelyi Olivér szomszédsági és bővítéspolitikáért felelős uniós biztos szintén gratulált az SNS választási győzelméhez, és közölte, hogy örömmel várja az együttműködést az új szerb kormánnyal.

„Fontos nap Szerbia számára a parlamenti és a helyi választás napja. Örömmel várom az együttműködést az új szerb kormánnyal az EU-val kapcsolatos reformokban” – írta Várhelyi Olivér a Twitteren.

Az uniós biztos közölte, hogy elkötelezett a Szerbiának szánt segítségnyújtásban az Európai Unióhoz való gyors csatlakozáshoz, illetve a koronavírus-járvány okozta válság utáni gazdasági talpra álláshoz.

@kep1 = Potápi Árpád János a tanácskozáson (Fotó: MTI)

@kep2 = Pásztor István a Nemzetpolitikai Kutatóintézetben (Fotó: MTI)