2024. április 20., szombat

WHO: a járvány átpolitizálása súlyosbította a helyzetet

A koronavírus-járvány sokkal több egészségügyi krízisnél, gazdasági és társadalmi válságról van szó, egyes országokban pedig politikairól is – jelentette ki tegnap a WHO főigazgatója a dubaji székhelyű Kormányzati Világtalálkozó virtuális konferenciáján.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz leszögezte, hogy a járvány átpolitizálása súlyosbította a helyzetet. Elemzők szerint a főigazgató e figyelmeztetéssel Donald Trump amerikai elnöknek a WHO-t illető bírálatára és a szervezet finanszírozásának leállítására tett bejelentésére reagált. Gebrejeszusz úgy vélte, hogy a legnagyobb fenyegetést már nem a vírus, hanem a globális szolidaritás és vezetés hiánya jelenti. „Nem tudjuk legyőzni a kórt egy megosztott világban” – fűzte hozzá.

Noha sok ország már az újranyitásra készül és számos járványügyi rendelkezést feloldottak, felhívta a figyelmet arra, hogy míg járvány első egymillió fertőzöttjét három hónap alatt regisztrálták, most csupán az elmúlt nyolc napban regisztráltak egymillió új fertőzöttet.

A főigazgató felszólította a kormányokat és vállalatokat, készüljenek fel további járványokra is, amelyek „bármelyik országban, bármikor kitörhetnek, és emberek millióit ölhetik meg, mert nem vagyunk rá felkészülve”.

Az Egyesült Államok, amely csaknem 1,7 millió igazolt COVID–19-fertőzöttel és több mint 99 ezer áldozattal a leginkább érintett ország, áprilisban felfüggesztette az ENSZ egészségügyi szakosított szervezetének nyújtott támogatást, miután Trump bírálta a szervezetet a koronavírus-járvány kezeléséért, és azzal vádolta, hogy túlságosan Kína-párti.

A WHO adatai szerint 24 óra leforgása alatt 183 020-szal emelkedett a fertőzöttek száma, ami a legnagyobb napi növekedés a járvány kezdete óta. Az eddigi legnagyobb növekedést június 18-án jegyezték. Akkor 181 232 új fertőzéses esetet regisztráltak.