2024. április 19., péntek

Várhelyi Olivér gratulált az SZHP győzelméhez, várja az együttműködést az új kormánnyal

Várhelyi Olivér szomszédsági és bővítéspolitikáért felelős uniós biztos gratulált Aleksandar Vučić szerb államfő vezette Szerb Haladó Pártnak (SZHP) a választási győzelméhez, és közölte, hogy örömmel várja az együttműködést az új szerb kormánnyal.

"Fontos nap Szerbia számára a parlamenti és a helyi választás napja. Örömmel várom az együttműködést az új szerb kormánnyal az EU-val kapcsolatos reformokban" - írta Várhelyi Olivér a Twitteren.
Az uniós biztos közölte, hogy elkötelezett a Szerbiának szánt segítségnyújtásban az Európai Unióhoz való gyors csatlakozáshoz, illetve a koronavírus-járvány okozta válság utáni gazdasági talpra álláshoz.
A Tanjug hírügynökség emlékeztet arra, Várhelyi Olivér korábban azt üzente Szerbiának: igazságos és demokratikus választásokat kell lebonyolítani ahhoz, hogy az ország a többi között tudja folytatni a reformfolyamatot. Hangsúlyozta, hogy az EU a szavazást nyomon követő európai megfigyelő-misszió jelentése után foglal majd állást a voksolásról.
Nem hivatalos adatok szerint a vasárnap tartott szerbiai parlamenti választásokon az SZHP megszerezte a parlamenti mandátumok több mint kétharmadát a köztársasági törvényhozásban. Az adatok megjelenése után mondott beszédében az államfő azt hangoztatta, hogy eddig soha nem tapasztalt támogatásról biztosították pártját a polgárok, és ilyen arányú győzelemre senki sem számított.
Az országos választáshoz hasonlóan az SZHP a vajdasági tartományi parlamenti választáson is megszerezte a szavazatok több mint felét, a párt által közölt adatok szerint a voksok 59,34 százalékát kapta meg. Az észak-szerbiai tartományban a második helyen a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) végzett a szavazatok 13,4 százalékával. A VMSZ-nek várhatóan kilenc képviselője lesz a köztársasági parlamentben, öttel több, mint eddig. Pásztor István pártelnök szerint a VMSZ történelmi eredményt ért el a választásokon, a korábbinál nagyobb támogatottságot szerezve.