2024. április 23., kedd

„Szavazatunkkal az országot támogatjuk”

Leadta tegnap voksát a köztársasági elnök, valamint a szerbiai és a vajdasági kormányfő is

Szavazatának leadása során Aleksandar Vučić államfő, a Szerb Haladó Párt vezette Gyermekeinkért választási lista vezetője reményének adott hangot, hogy minél több szerbiai állampolgár él szavazati jogával a választásokon, és amennyiben a listája kapja a legtöbb szavazatot, s ezáltal bizalmat, még az éjszaka folyamán szól annak a programnak a részleteiről, amelyet az előttünk álló négy évben valósítanának meg. Örömmel nyugtázta, hogy szavazata leadásának pillanatáig, azaz vasárnap délig semmilyen komolyabb visszaélésről vagy szabálytalanságról nem érkezett hír, hogy a választások demokratikus hangnemben zajlanak, és hogy kevesebb az incidens, mint bármikor máskor a szerbiai többpártrendszer szavazásai során.

Aleksandar Vučić (Fotó: Beta)

Aleksandar Vučić (Fotó: Beta)

Vučić az egyik újbelgrádi szavazóhelyen adta le voksát, úgy fogalmazott, látta, sok szavazóhely előtt emberek sorai kígyóztak, ezért mer bízni abban, hogy a részvétel megfelelő lesz. Véleményének adott hangot, hogy sikernek fogja tekinteni, amennyiben a szavazók 1,7 vagy 1,8 millió szavazatot leadnak, mert olyan körülmények között élünk, amikor „mágnások médiaházai” folyamatosan kampányt vezetnek az általa vezetett lista ellen, így nehezebb a sikeres szereplés megvalósítása is. Vučić közölte, a kapott szavazatok száma meg fogja számára mutatni azt is, hogy miként vélekednek a polgárok az elmúlt négy évnek a politikájáról, jónak vagy rossznak tartják-e. A választások eredménye iránymutató lesz – fogalmazott.

A Koszovóban tapasztalt részvételi arányról kifejtette, hogy sosem volt jobb. A választási kedv Vajdaságban kiválónak bizonyult, Belgrádban és Közép-Szerbiában pedig javult valamelyest, s ez szintén örömre ad okot. Ezek a választások azt fogják bizonyítani, van-e pártjának és ő magának joga beszélni a jövőről, a tervekről – értékelte az újságíróknak adott nyilatkozatában Aleksandar Vučić.

Ana Brnabić kormányfő valamivel kilenc óra után jelent meg a belgrádi Savski venac egyik szavazóhelyén, hogy eleget tegyen polgári kötelezettségének. A belgrádi média a voksolása kapcsán megjegyezte, azon ritka politikusok egyike, aki védőmaszkban voksolt. Vučić és Brnabić is egyedül érkezett egyébként a szavazatleadásra.

Igor Mirović (Ótos András felvétele)

Igor Mirović (Ótos András felvétele)

Szintén délelőtt kilenc órakoradta le szavazatát Igor Mirović tartományi kormányfő, a Szerb Haladó Párt elnökségi tagja. A szavazásnak nemcsak a demokrácia ünnepének kell lennie, ahogyan ezt sokan hangoztatni szokták, hanem annak az elhatározásnak az ünnepének is, hogy a polgárok melyik programot kívánják megvalósítani a következő négy esztendőben – emelte ki a sajtónak nyilatkozva. Kifejtette, a járványhelyzetre való tekintettel örömmel tapasztalta azt is, hogy a szavazóhelyen elegendő védőmaszkot is biztosítottak azok számára, akik nem vittek magukkal, így mindenki gyakorolhatta szavazati jogát – húzta alá. A bojkott szerinte nem megoldás semmire, azt szerette volna, ha vasárnap azok a polgárok is meggondolták volna magukat, akik korábban még esetleg a távolmaradás pártfogói voltak.