2024. március 29., péntek

Gyakorlati tudással a munkaerőpiacon

A szabadkai Vegyészeti-Technológiai Iskolában a jövő tanévben három magyar tannyelvű osztály nyílik

A szabadkai Vegyészeti-Technológiai Iskola több mint 600 diákja van. Az intézményben korszerűen felszerelt laboratóriumok, szaktantermek várják a tanulókat. Az iskolának saját péksége és varrodája is van. Ezenkívül egy diákkuckó is van, ahol televízió, számítógép, inernethozzáférés, folyóiratok, csocsóasztal és kényelmes fotelok várják a tanulókat. Továbbá saját gyártású folyékony szappannal is büszkélkedhet az iskola.

A tervezett szakokról, az intézményben folyó munkálatokról és magáról az iskoláról Nikola Matković igazgatót kérdeztük.

– Iskolánknak jelenleg 608 diákja van, akik négy munkaterületen tanulnak. Ezek az élelmiszer-termelés és -feldolgozás, a kereskedelem, vendéglátóipar és turizmus, a kémia és nemfémek, valamint a textil- és bőripar. Két nyelven folyik az oktatás, magyar és szerb nyelven. A következő tanévben kilenc elsős osztályt szeretnénk megnyitni, ebből hatot szerb, hármat pedig magyar tannyelven. Magyar nyelven a tervek szerint ismét lesz cukrász szak. Ez a duális képzés lesz. Az előző tanévben nagy volt az érdeklődés a szak iránt, és sikerült teljesen feltöltenünk egy harminc fős osztályt. Nagyon jó diákok kerültek ide, és mindannyian elégedettek. A következő osztály az élelmiszeripari technikus és a szőlész-borász  kombinált tagozat lesz 15-15 tanulóval. A harmadik magyar tannyelvű osztályba 30 ruhamodellező technikust várunk – tudtuk meg az igazgatótól. Hozzátette, a következő időszakban folytatják  az iskola felújítását. Renoválják az iskola pékségét, illetve az udvar egy új cukrászműhellyel és egy állatorvosi rendelővel bővül. A jövő tanévtől egy új szakkal gazdagodik az iskola kínálata. Az állategészségügyi technikusi szakot szerb tannyelven fogják megnyitni.

– Az iskola udvarában található pékséget teljesen fel fogjuk újítani, és ki fogjuk bővíteni a cukrászműhellyel. Itt fogják elkészíteni a diákok a kalácsokat és a süteményeket. A műhelyet a legkorszerűbb gépekkel szereltük fel. A tanulók ugyanazon feltételek között tudják elsajátítani a szakmát, mint a pékségekben és a cukrászdákban. Továbbra is folytatjuk az együttműködést azokkal a vállalatokkal, amelyekben a diákjaink a gyakorlati oktatásukat töltik. Szerencsére a vállalatok készségesen fogadják a tanulókat, és szívesen segítenek nekik – osztotta meg lapukkal Nikola Matković.

Pillanatkép a varrodából (Fotó: Szalma Brigitta)

Pillanatkép a varrodából (Fotó: Szalma Brigitta)

A Vegyészeti-Technológiai Iskolában minden szaknak megvan a saját szaktanterme és műhelye. Az iskolának még saját gyártású folyékony szappana is van. A szappan több szabadkai üzletben is megvásárolható. Az iskola varrodájában több mint ötven varrógépen gyakorolhatnak a diákok.

– Szeretnék köszönetet mondani a Magyar Nemzeti Tanácsnak, amiért segítséget nyújtottak az iskola felszerelésének megvásárlásában. Támogatásuknak köszönhetően a pékségünk egy kályhával bővült, a varrodánk egy új hímzőgéppel gazdagodott, a laboratóriumba pedig egy új páraelszívó került. Ezek a legkorszerűbb felszereléseink, amelyeket nem vásárolhattunk volna meg az MNT segítsége nélkül – nyilatkozta az igazgató.

Annak ellenére, hogy az általános iskolákból kikerülő diákok száma évről évre csökken, a Vegyészeti-Technológiai Iskola a beiratkozott tanulók számának folyamatos növekedésével büszkélkedhet. Ebben az iskolaévben 50 százalékkal többen iratkoztak be az intézménybe, mint az előző években. Az igazgató bízik benne, hogy a magyar nyelven induló cukrászszak, illetve az élelmiszeripari technikus és a szőlész-borász kombinált tagozat is vonzó lesz a végzősök számára.

– A környéken több borászat van, amelyekben a diákjaink a szakmai gyakorlatukat tölthetik. Ezek a vállalatok szívesen fogadják őket. Az élelmiszeripari technikusok esetében nagyon jó együttműködésünk van a MiniPani vállalattal. Tavaly kilenc végzősünk kapott munkát nálunk rögtön az érettségi után. Szakközépiskolaként arra törekszünk, hogy olyan szakmát adjunk a diákjaink kezébe, amellyel gyorsan elhelyezkedhetnek a munkaerőpiacon – emelte ki Nikola Matković.