2024. március 28., csütörtök

Védőoltás nélkül a vírus terjedését nem lehet megakadályozni

Predrag Kon szerint nyugtalanító a járványügyi helyzet

Ismét nyugtalanító a járványügyi helyzet Belgrádban – állapítja meg Facebook-bejegyzésében dr. Predrag Kon járványtani szakorvos, hangsúlyozva, hogy a fővárosi Infektológiai Klinikán túl sokan jelentkeznek ellenőrzésre, mert gyanítják a betegség jelenlétét.

Arról is írt, hogy a Belgrádban tanuló egyetemi hallgatók diákotthonokba való visszatérése kedvezett a koronavírus terjedésének, akik hazatérésük után az egész országra kiterjeszthetik a betegséget. Véleménye szerint a helyzet június 5-e után súlyosbodott, miután beszüntették a korlátozásokat, és engedélyezték az 1000 főnél tömegesebb rendezvényeket.

Megállapítja, hogy a leselkedő veszélyt elkerülendő, a nagy tömegeket vonzó mérkezéseket közönség nélkül kellene lejátszani, és azt is, hogy mivel pénzügyileg nem bírnánk ki, rendkívüli állapot minden bizonnyal nem lesz újra.

– Ennek ellenére lehetünk fegyelemezettek, mint azt az idősebb populáció példája mutatja. És, ha engem kérdeznek, soha többé nem fogjuk a legidősebb nemzedéket elzárásra ítélni, kivéve az idős otthonban élőket – írta az eminens szakember.

Véleménye szerint a közeljövőben várhatóak bizonyos megszigorítások, korlátozó intézkedések, pl. kórházi látogatási tilalom, vagy kötelező szájmaszkviselés üzletekben, tömegközlekedésben. Mégis a legfontosabb, szögezte le, hogy az előírt intézkedéseket be kell tartani, ellenkező esetben pedig büntetni.

A FoNet jelentése szerint Kon leszögezi azt is, hogy védőoltás nélkül a vírus terjedését nem lehet megakadályozni.

A legfrissebb járványügyi adatok szerint az elmúlt 24 órában Szerbiában 5438 vérmintát teszteltek, 96 személynél mutatták ki a Sars-Cov-2 vírus jelenlétét. Ebben az időszakban egy beteg elhunyt a fertőzés szövődményeinek következtében, ezzel 262-re növekedett a koronavírus áldozatainak száma.

Jelenleg 731 az aktív COVID–19 megbetegedéseknek a száma, a betegek közül 19-en lélegeztetőgép segítségére szorulnak.

Eddig 345 260 koronavírustesztet végeztek el az országban, összesen 12 990 főnél mutatták ki a fertőzést.