2024. április 25., csütörtök

Újrakezdés

Újrakezdeni és elengedni. Lezárni és elfogadni, hogy valami nem működik. Beismerni, hogy rosszul döntöttünk, és új esélyt adni magunknak része az emberi életnek. Vannak azonban, akik csak álmodozni mernek a változásról. Boldogtalanságban élni, feladni azt, hogy valaha is elérjük azt, amit szeretnénk, vagy merni felismerni, hogy valami nincs rendben, és valamit lépni? Mikor muszáj, és egyáltalán hányszor lehet újrakezdeni? Újra lehet kezdeni? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozik egy új és őszinte sorozat, mely két ember találkozásáról szól, akik mind a ketten hibásak, mind a ketten hoztak rossz döntéseket, és mind a ketten kétségek között küzdenek saját magukkal és egymással is.

A futás Phoebe Waller-Bridge és Vicky Jones közös új sorozata. A történet egy férfiról és egy nőről szól, akik az egyetemi évek alatt alkottak egy párt. A főszereplők kötöttek egy egyességet, mely szerint ha életük során bármikor az egyikük elküldi sms-ben a másiknak azt a szót, hogy futás, az pedig 24 órán belül válaszol rá, akkor találkoznak a Grand Central terminálban, felülnek egy vonatra, és megszöknek egy hétre. Az együtt töltött idő alapján pedig eldöntik, szeretnének-e együtt maradni, új életet kezdni és hátrahagyni mindent, ami eddig az életük része volt, vagy pedig soha többé nem találkoznak újra.

A történetmesélés őszinte és, úgymond, gátlástalan, amihez nem feltétlenül vagyunk hozzászokva egy-egy filmnél, sorozatnál. Mindannyian fontosnak tartjuk, hogy valakivel lehessen azonosulni, de ebben a helyzetben ez sokaknak ijesztő lehet, mivel nem akarják azt gondolni, hogy ők is képesek lennének feladni eddigi életüket egyik napról a másikra. Ebből fakadóan kell egyfajta nyitottság a néző részéről.

A sorozatban két ember találkozik, akik sok-sok éve nem látták egymást, és van ugyan valami képük egymásról, de igazából nem tudják, kinek hogyan alakult az élete, ki mennyit változott, és ki milyen gondolatokkal és érzésekkel ment bele ebbe a nagyon különleges egyességbe. Nem tudják, ők mit akarnak és azt sem, hogy a másik mit akar. Megbízhatnak-e egyáltalán a másikban.

Az alaptörténet egy olyan élethelyzet, amiről valószínűleg sok ember fantáziált már élete során. Az újrakezdés mint téma szinte minden embert foglakoztat/ott, akár csak mint egy gondolat, vagy egy olyan történés, döntés részeként, ami nagy változásokat hozhat/ott az életben. A készítők célja az volt, hogy a nézők ki tudják élni ezt a fajta fantáziát.

Gondolhatjuk azt, hogy újrakezdeni sokszor önző dolog, pont azért, mert ez mások életére is hatással lesz. De ha benne maradunk egy olyan élethelyzetben, ami számunkra nem jó, akkor is hatással leszünk a körülöttünk lévők életére, méghozzá nem jó értelemben. Az életben az egyik legnehezebb dolog egy ilyen döntést meghozni: maradni, vagy újrakezdeni? Sokszor merül fel bennünk, hogy mi lett volna, ha a másik utat választjuk. Ezekre a kérdésekre sosem találunk választ, nem is érdemes rajtuk gondolkodni. De meghallgatni egy másik ember példáját vagy megnézni egy kitalált történetet, segíthet rendbe rakni a dolgokat magunkban.