2024. április 25., csütörtök

Ne csak háromszor rendeljen az orvos

A kupuszinaiak petíciót nyújtottak be az egészségház régi munkaidejének visszaállítására

A kupuszinai polgárok megelégelték, hogy az orvosi rendelő csak heti három alkalommal fogad pácienseket, ezért petíciót nyújtottak be az intézményt működtető apatini egészségházhoz.

„Nem tudjuk elfogadni, hogy Apatin községben egyedül Kupuszinán az orvosi rendelő csak heti három alkalommal dolgozik. Ezzel diszkriminálva van az egész falu. Kupuszina vezetőségének többszöri kérésére sem lett megoldva ez a probléma, ami a közösségünket érinti. Petíció útján fordulunk Apatin község Egészségházához, a Tartományi Egészségügyi Titkársághoz és az Egészségügyi Minisztériumhoz, kérve őket a régi munkaidő visszaállítására. Nem kérünk többet, sem kevesebbet, mint a község többi polgára, hiszen törvénytisztelő és adófizető polgárok révén ugyanazok a jogok illetnek minket, mint az önkormányzat többi lakosát.” – olvasható abban a petícióban, amelyet 643 kupuszinai polgár írta alá.

A kezdeményező, Péter István, az apatini Képviselő Testület tagja pénteken nyújtotta be a petíciót az illetékesek szervekhez. A benyújtó delegáció tagja volt Rekettye Róbert, a kupuszinai helyi közösség elnöke, és Dubacz Éva, a helyi közösség alelnöke.
– Folyamatosan az apatini községben megvalósuló egyenlőséget hangoztatják, ugyanakkor a tények egészen másról árulkodnak. Ha ugyanis Bácsszentivánon (Prigrevicán) lehet két orvos, és egy kisebb településen, például Szilágyin, amely fele akkora, mint Kupuszina, mindennapos lehet az orvosi ügyelet, továbbá azt is tudjuk, megvan a szakkáder, rendelkezésre áll tíz általános orvos, ők gyakorlatilag öt települést látnak el, akkor nem látjuk be, hogy Kupuszinától miért kell folyamatosan megvonni az állandó orvosi ellátást. A tények alapján azt kell mondjam, mindez egyszerű diszkrimináció. Ennek a helyzetnek a megváltoztatása érdekében nyújtottuk be a petíciót – nyilatkozta Péter István.