2024. április 19., péntek

Hetvennyolcan a képviselő-testületbe

A választásokkal kapcsolatos friss információkért kövesse folyamatosan bővülő hírfolyamunkat, mely itt érhető el.

Az újvidéki önkormányzati döntéshozatal szervének munkájában a vasárnapi szavazások után 78 képviselő vesz részt, őket 479 jelölt közül fogjuk megválasztani.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A politikai választék valóban szerteágazó, 13 választási listát nyújtottak be a pártok városi szinten, pontosabban ennyit hagyott jóvá a városi a Városi Választási Bizottság. Ez a bizottság már tegnapelőtt elkészítette a szavazáshoz szükséges, teljes dokumentációt, és már el is juttatták ezt a 197 városi, illetve peremvárosi szavazóhelyre. A vajdasági községek „mezőnyében” Újvidéken adták át a legtöbb választási listát, a városi képviselő-tagjainak megválasztása céljából 333.638 szavazólapot nyomtattak. Ez 0.3 százalékkal több mint amennyi szavazati joggal rendelkező, újvidéki illetőségű polgárt bejegyeztek.
Mindegyik szavazóhelyiségben elhelyeznek fertőtlenítőszert tartalmazó edényeket, a termeket is fertőtleníteni fogják. A városi jelöltlistákat halványzöld szavazólapra nyomtatják, ezen kell majd bekarikázni azt a számot amelyik az általunk támogatott lista előtt áll. A szavazást a járványvédelmi intézkedések foganatosítása mellett fogják lebonyolítani, ami azt jelenti, hogy a szavazóknak tartaniuk kell az egymás közötti, előírt távolságot, a szavazást felügyelő bizottságok tagjai – a városban nagyjából 9800-an – szájmaszkot és kesztyűt fognak viselni.
A Dnevnik napilap emlékeztet arra, hogy 2016-ban, a legutóbbi választások alkalmával 16 városi lista jelöltjei mérettették meg magukat. Az eredményhirdetés után akkor 9 lista – köztük három kisebbségi – képviselői alakíthattak kormányt, illetve képviselhették az ellenzéket városi szinten. A városi parlamentbe bejutás akkor a legalább 5 százalékos eredményhez volt kötve, most a küszöb 3 százalék.