2024. április 25., csütörtök

Aláírásgyűjtés a CK13 megmaradásáért

Vészesen közeledik az ifjúsági szervezet kilakoltatásának időpontja

Továbbra is forr a levegő a Fekete Ház (Crna kuća), Újvidék egyik népszerűbb ifjúsági központja körül. A CK13 Ifjúsági Központ és a tulajdonjoggal rendelkező egyesület, a Kuda.org között lejár a szerződés június 25-én, ezt a dátumot követően CK13 csapatának el kell hagynia az épületet.

Az ifjúsági központ megmaradásának érdekében aláírásgyűjtést is indítottak, amit már számos szervezet, nem formális civil kezdeményezés, zenekar, művész és polgár írt alá. A CK13 Ifjúsági Központ aktivistái a hét elejét ismét sajtókonferenciával indítottak, ezen további részletekbe avatták be a nyilvánosságot.

A hétfő este megtartott nyilvános tájékoztatáson Đorđe Majstorović, a klub menedzsere és Hana Kukučka, a CK 13 egyik aktivistája beszélt az ifjúsági központ körüli történésekről.

A klub jövője akkor vált bizonytalanná, miután a feketére festett ház valós tulajdonosa, a németországi Schüler Helfen Leben Alapítvány jelezte elhatárolódási szándékát az alapító Kuda.org egyesület és a szervezésért, aktivizmusért felelős CK13 Ifjúsági Központ között kialakult belső vitától. Az SHL kijelentette, ha a CK13 elhagyni kényszerül az épületet, ők visszaigénylik a Kuda.org egyesülettől azt a 165 000 eurót, amit a ház megvételére, felszerelésére, fejlesztésére adtak eddig a szervezetnek.

– Ha a Kuda.org, ezt az összeget nem tudja kifizetni, az épület kikerül a piacra, tehát bárki szabadon megvásárolhatja. Tekintettel az elhelyezkedésére, ez igen rövid időn belül be is következik, ez pedig természetesen a Fekete Ház lebontásával végződik – mondta Majstorović.

A klub menedzser szerint a Kud.org egyesület nem is szándékozik kifizetni semmit, de erre nincs is lehetősége, mert a civil szférában igen korlátozottak a lehetőségek a pénzek megszerzésére, ezzel együtt egyértelmű az egyesület szándéka.

A hétfői sajtótájékoztatóra természetesen reagált a Kuda.org is. Hangsúlyozzák, hogy az épület nem eladó, a Fekete Ház aktivitásai nem kérdőjeleződnek meg, a szervezők továbbra is nyitottak a programokra. Kifejezték sajnálatukat, amiért a CK13 belekezdett egy hazugságokon alapuló médiakampányba, amelyben áldozatnak mutatja be magát, a Kuda.org egyesületet pedig az épület eladásának szándékával vádolja.

– Az elmúlt hetek média és polgári visszhangja a klub védelmében bebizonyította, hogy a Kuda.org elérte kitűzött célját annak idején, a CK13 fontos létesítménnyé vált Újvidéken, megmaradása egyforma jelentőségű a város és a polgárok számára is – áll az egyesület közleményében.

A közérdekű felhívás szerint a Kuda.org és a berlini SHL között jelenleg is folynak a tárgyalások aminek eredményeiről mindenkit értesíteni fognak.

A CK13 Ifjúsági Központ aktivistái várhatóan további sajtókonferenciákat is szerveznek a következő hét folyamán is, több bejelentett esemény is felkerült Facebook-oldalukra, néhány még június 25-ét követően is. A pillanatnyi történésék követése érdekében érdemes meglátogatni a hivatalos oldalukat, akárcsak ellátogatni bármelyik este a feketére meszelt házba, odafigyelni arra, hogy mi fog történni jövő csütörtökön.