2024. április 25., csütörtök

Hagyományőrzés és új dolgok egyidőben

Jó ütemben halad Pétervárad óvárosának a felújítása

Dalibor Rožić, a városi tanács kulturális ügyekkel megbízott tagja és Siniša Jokić, a városi Műemlékvédelmi Intézet igazgatója megtekintette a Pétervárad óvárosában folyó munkálatokat.

Pétervárad óvárosának felújítása 2017-ben kezdődött meg, 2018-ban pedig már az omladozó házak rekonstruálását is megkezdték.

– Eddig 84 házat újítottunk fel az óváros területén és további 32 vár még rekonstrukcióra. Pétervárad felújítási munkálatait az Európa Kulturális Fővárosa program keretében bonyolítjuk le. A kultúra és az idegenforgalom szerepe a város fejlődése szempontjából kiemelten fontos, a két szférát többé nem lehet élesen szétválasztani, mert szinergiában működnek. Az újvidéki önkormányzat és a városi kulturális hivatal a multidiszciplináris megközelítést helyezi előtérbe, szeretnénk minél több különböző szakterületről szakértőket toborozni, olyanokat, akiknek segítségével színvonalas tartalmakat biztosíthatunk városunk fejlődésére. A köztársasági kormány támogatja a felújítási projektünket, az eddigi munkálatok értéke megközelíti a 340 millió dinárt – mondta a városi tanács kulturális ügyekkel megbízott tagja. Hozzátette, az önkormányzat szeretné megőrizni Újvidék kulturális hagyományát, de egyben nyitott az új dolgok iránt is.

– Erre a legjobb példa a Kínai negyed felújítása, ahol kialakítjuk a Kreatív negyedet. Az ifjúsági-művelődési városrészben helyet kapnak mindazok, akik művelődési-művészeti alkotómunkával foglalkoznak, akárcsak az információs technológiák szakemberei, a régi mesterségeket űző kézművesek, és az ifjúsági szervezetek is – magyarázta Rožić.

Siniša Jokić elmondta még azt is, hogy az újvidéki önkormányzat a köztársasági kormánnyal karöltve négy éve azon dolgozik, hogy az Újvidéken honos építészeti hagyományokat megőrizze.

– Annak ellenére, hogy a projekt kivitelezése igényes, azt láthatjuk, hogy a munkálatokra biztosították az anyagiakat, és ennek köszönhetően folytathatjuk a több százéves épületek, objektumok rekonstrukcióját Péterváradon – mondta Jokić.