2024. március 29., péntek

Vasárnap választás

A választásokkal kapcsolatos friss információkért kövesse folyamatosan bővülő hírfolyamunkat, mely itt érhető el.

A topolyai községben 29 002 szavazásra jogosult polgár adhatja le voksát, ebből Topolyán 13 540 polgár szerepel a választási névjegyzékben. A legkisebb település Középszállás (Srednji Salaš), itt 82 polgár nyilváníthatja ki véleményét a községi, a tartományi és a köztársasági választáson. A voksolást a korábbi évekhez hasonlóan összesen 49 helyen ejthetik meg a község polgárai, ebből Topolyán 20 helyszínen.

A szavazatszámláló bizottság számára kötelező a helyiségek rendszeres szellőztetése, a védőmaszk és a kesztyű viselése, ugyanakkor csak a szavazók számára javasolt a kesztyű és a maszk használata. Azon polgárok számára, akik nem visznek magukkal védőfelszerelést, de úgy döntenek, hogy szeretnék használni, díjmentesen biztosítják a voksolás helyszínén. Azok, akik vasárnap éppen máshol tartózkodnak, és nem a lakóhelyük szerinti urnába szeretnék leadni a szavazatukat, már korábban kellett jelezniük ezt a Köztársasági Szavazati Bizottság topolyai egységének. Ugyanez a szerv előzetes telefonos egyeztetés után a helyszínre érkezve segítséget nyújt azoknak az idős, beteg polgároknak, akik valamilyen okból korlátozva vannak, hogy személyesen elmenjenek leadni voksukat a lakhelyük szerinti szavazóhelyre. Az ezzel kapcsolatos igényeket szombaton 20 óráig jelezhetik a következő telefonszámokon: Szedlár Péter: 063/856-9762; Nada Mehaković: 063/885-7262; Deák Đukić Magdalena: 060/716-4550; Dijana Krnjac: 063/851-8452; illetve a községi hivatalban munkaidőben a 024/715-899-es vezetékes számon vagy személyesen a községi hivatal címén: Tito marsall u. 38.

Az önkormányzati választáson 4 lista indul. Az 1-es szám alatt az Aleksandar Vučić – Gyermekeinkért elnevezésű lista szerepel, 2-es számmal Ivica Dačić – Szerbiai Szocialista Párt (SPS), Egységes Szerbia (JS)-Dragan Marković Palma elnevezésű indul, 3-as számmal a Dr. Vojislav Šešelj – Szerb Radikális Párt, a 4-es szám alatt pedig a Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István lista található.

Kishegyes községben összesen 10 282 bejegyzett szavazópolgár van, akik a község három településének 25 szavazóhelyén adhatják le voksukat. Az önkormányzati szintű választáson összesen öt lista indul. Egyes számmal Aleksandar Vučić – Gyermekeinkért, kettes számmal Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István, hármas számmal Dr. Vojislva Šešelj – Szerb Radikális Párt, négyes számmal Ivica Dačić – Szerbiai Szocialista Párt, Egységes Szerbia – Dragan Marković Palma, valamint ötös számmal Vajdasági Front – egyesülve a demokratikus Kishegyesért (Vajdasági Szociáldemokrata Liga, Vajdasági Párt, Montenegrói Párt).