2024. április 23., kedd
VAJDASÁGI BIRKÓZÓAKADÉMIA

Indulhat az építkezés!

Magyarkanizsán előreláthatólag július elején kezdődnek el az akadémia kivitelezési munkálatai

Nemcsak szűkebb pátriánkban, de a térségben is csodálva kísérték végig a TSC labdarúgóinak menetelését Szerbia legerősebb ligájában, amelybe a topolyaiak ebben az idényben jutottak be, s ha tegnap Nišben is sikeresen vették az akadályt, nyilván történelmet írtak, mert emlékeim szerint újonc az első szezonban nem végzett még a dobogón a legerősebb kiírásban. A TSC akadémiája azonban nemcsak erről ismert immár, hanem arról is, hogy Vajdaság-szerte kéttucatnyi alközpontot támogat. Ilyen például a magyarkanizsai női csapat is, amely meg ősztől szerepel majd a Szuperligában. Magában a gyönyörű létesítményben rend és fegyelem uralkodik, zavartalanul folyik a munka, így nincs kétségünk afelől, hogy néhány év múlva már kiváló labdarúgók kezdik meg pályafutásukat a ligás gyepen.

Tündérmese ez a javából, s valami hasonlóban bizakodunk Magyarkanizsán is, ahol meg birkózóakadémia épül. Az események tavaly ősszel gyorsultak fel, amikor a magyar kormány jóváhagyta az akadémia építésének és támogatásának a költségeit, így október 23-án Németh Szilárd magyar honvédelmi államtitkár, a Magyar Birkózószövetség elnöke vezetésével le is rakták az akadémia alapkövét. Az élet (értsd: koronavírus) egy kicsit átírta a történések menetét, ám Bálint Zoltán, az alapítvány ügyvezetője nem arról ismert, hogy egy ilyen „csekélység” keresztbe tehet az ügynek: a számos adminisztratív és egyéb akadályokat a róla ismert módon folyamatosan sikerrel vette, így néhány nappal ezelőtt megérkezett az építkezési engedély, és a magyarkanizsai licitáción kikiáltási áron, 7.315.042,50 dinárért sikerült megvenni az érintett 9531 négyzetméteres telket, így most már az következik, hogy kiválasszák a kivitelezőt, s július elején indulhat az építkezés!

Bálint Zoltán (balról) ügyvezető és Valkai Zoltán tervező építész a megvásárolt telek előtt (a szerző felvétele)

Bálint Zoltán (balról) ügyvezető és Valkai Zoltán tervező építész a megvásárolt telek előtt (a szerző felvétele)

Az alapkőletétel után néhány hónappal a koronavírus miatt olyan helyzet állt elő az egész világon, amelyet eddig még nem ismertünk. Az akadémia körüli teendőket mennyire bolygatta ez meg?

Egyértelmű választ erre nehéz adni, mert időközben egyéb adminisztratív akadályok is felmerültek, így például sok időt elvesztettünk a tulajdonjog megszerzésével kapcsolatban. Ez azért fontos, mert az itteni törvények szerint, ha a terület nem a tulajdonodban van, akkor a rajta épült objektum sincs. A telekvásárlás hosszadalmas procedúra, de annak köszönhetően, hogy mindenki tolta a szekeret, ez viszonylag gyorsabban megtörtént. A vírus is akadályozott bennünket, de most már sínen van az ügy. A jövő héten kiválasztjuk a kivitelezésre legjobb ajánlatot tevő céget, a szerződést reményeink szerint a hónap végéig megkötjük, s az elvárásaink szerint 12-13 hónap alatt meg is építik az akadémiát, tehát jövő augusztusra kész lesz.

Nem titok, hogy három szabadkai cég közül kerül ki a kivitelező. Melyek a legfontosabb követelmények?

Kettő ilyen van: az egyik, hogy az árakon nem lehet változtatni, a másik pedig az, hogy a 2021. augusztus 20-ára tervezett átadásra el kell készülnie. A történet ugyanis úgy lenne kerek, ha a birkózócsemeték szeptember 1-jén már innen indulnának iskolába.

Nagyon sok munka van, még ha minden ideális menetben folyik is. Mert ugyebár diákokat kell toborozni, és biztosítani a megfelelő személyzetet…

Ezzel csak úgy lehet megbirkózni, mint az eddigiekkel: állandó munkával. Ez többismeretlenes játék, amelynek ugyan vannak ismerős szereplői, de ahhoz, hogy az akadémia el tudjon indulni, a normális munkafeltételeket és a sport fejlődését biztosítsuk, ahhoz még sok dolgot meg kell oldani. Egyik ilyen, hogy a forint nemzetközi árfolyama sajnálatosan meggyengült, így a támogatóinknál ki kell lobbizni, hogy az árfolyamkülönbség miatt keletkezett mínuszt ismerjék el. Érvágás volt az is, hogy a közterületet szigorú törvények alapján vásárolhattuk meg közel 63.000 euróért. A hiányzó pénzeket tehát meg kell szerezni, a következő lépés pedig a fenntartás megszervezése. Az üzemeltetés kapcsán a megfelelő szakembergárda biztosítása a legfontosabb, jó nevelőtanárokat kell találni. Ez az akadémia nem csapatot épít, hiszen alapvetően egyéni sportról van szó, így olyan fiatalokat kell idecsalogatni, akikben van elég szufla, akik vállalják a többletmunkát, és a minőségi edzés révén válogatottközeli helyzetbe kerülnek. Itt gyakorlatilag két válogatottnak nyílik majd ki az ajtaja, a szerbiainak és a magyarnak, hiszen ez mégiscsak egy anyaországi projektum. A jelenlegi szerb válogatott gerincét is vajdasági magyarok alkotják, tehát van mit felkínálnunk a mi repertoárunkból. 11–13 fős személyzetet tervezünk, s a két profi edző mellett úgy lenne az ideális, ha egész évben vendégedzők is részt vennének a munkában. Egyébként mi nemcsak jó birkózókat, hanem a későbbiekben hasznos embereket is szeretnénk nevelni a társadalomnak, s olyan képzést akarunk biztosítani, hogy az akadémiáról diplomás emberek kerüljenek ki. Mindehhez kiváló feltételeket kell nyújtani, egy jó csapattal, élén egy olyan menedzsmenttel, amelynek révén az akadémiának idővel saját bevétele is lehet.

Nyilván tehát nem az a cél, hogy az idők végezetéig a markunkat nyújtsuk Budapest felé.

Ez nagyon fontos szegmens. Olyan tervet kaptunk, hogy az akadémián folyamatosan 50 ember tartózkodhat szinte luxuskörülmények között. Ha nem gondolkodunk nagyobb számban, az akadémián 30–35 gyerek tartózkodik majd, tehát 15–20 ágyat állandó edzőtáborokra tarthatunk fenn. Itt elsősorban a különböző korosztályos szerbiai válogatottakra gondoltunk, s előrehaladott tárgyalásokban vagyunk a birkózó-világszövetséggel is, mert azt szeretnénk, hogy az alapítványunk kerüljön be a világszövetség edzőtáborozási hálózatába. Ez azt jelenti, hogy a világszövetség szolidaritási eszközei révén ide irányítanának a világ minden részéről birkózókat, akik az itteni és magyarországi birkózás összes csínját-bínját elsajátítanák. Mindezek után más sportágak előtt is nyitva állnának a kapuink, hiszen Szerbiában sajnos nincsenek olyan sportközpontok, mint Magyarországon. A nagytermünk úgy lesz kialakítva, hogy akár labdajátékoknak is megfelel majd, de ez a jövő zenéje. A harmadik terv, hogy tömegrendezvények magtartására is alkalmas lesz az épület, hiszen a felszerelés rendelkezésre áll majd. Az se felejtsük el, hogy ez az akadémia nyújt majd otthont a Potisje Birkózóklubnak is, amelynek még most sincs saját objektuma városában.

Mint a Szerbiai Birkózószövetség választmányának elnöke kapcsolatban vagy a klubokkal. Benyomásod szerint milyen a hozzáállásuk az akadémiához?

A kanizsai klubnak van egy olyan specifikuma, hogy senkinek nem adósa, de nekünk sem tartozik senki. Mi itt őszintén tudunk beszélgetni mindenről mindenkivel, nincsenek tisztázatlan ügyeink. Minden új dolog azonban számos kérdést vet fel, olyan kételyek is voltak, miért pont Magyarkanizsa, de a mi feladatunk az, hogy továbbra is olyan kommunikációt tartsunk fenn, hogy a vége mindenkinek jó legyen. Itt említeném meg a magyarországi példát, kiemelve a Hegedűs Csaba fémjelezte Mr. Tus Akadémiát, hiszen olyan nagyságok kerültek ki onnan, mint a Lőrincz testvérek, Korpási Bálint és Módos Péter. A mi kis közösségünkből is kerültek ki világnagyságok, Frísz Krisztián, Davor Štefanek és a Nemes testvérek, pedig vagyunk vagy annyian, mint egy budapesti kerület. Külön faktor lesz a családok, a szülők hozzáállása is, de hiszem azt, ha meglátják a feltételeket, tiszta szívvel és bizakodással engedik el a csemetéket.

A magyarkanizsai önkormányzat fontos szerepe

Ahogy azt már említettük, a pénzt a magyar kormány biztosította. A támogatási szerződés több mint 30 oldal, így el lehet képzelni, mi mindent »varrtak a nyakunkba«, de mi ezt örömmel teljesítjük, hiszen az akadémia mindenki büszkeségévé válhat. Fontos azonban megemlíteni, hogy azokat a beruházásokat, amelyek a helyi infrastruktúrát illetik, a magyarkanizsai önkormányzat vállalta. A létesítmény tehát 90 százalékban magyarországi pénzből épül meg, de a 10 százalékát Magyarkanizsa állja, s egy ilyen nagy beruházásnál ez komoly összeg. Ide tartozik a megfelelő úthálózat kiépítése, a csatornázás, a vízvezeték-, a gázhálózat és a telekommunikációs rendszer, tehát a helyi önkormányzat is jelentős feladat elé néz. Itt engedtessék meg egy anekdota: ismert, hogy az akadémia megépítéséhez szükséges döntésért a legmagasabb szintig kellett lobbizni. A 2018-as budapesti világbajnokságra én már az akadémia ötlettervével a zsebemben utaztam fel, és tudtam azt, hogy Nenad Lalovićot, az UWW elnökét fogadja majd Orbán Viktor miniszterelnök. Németh Szilárddal karöltve felkértük Lalović urat, mondjon néhány jó szót az akadémia érdekében. Amikor Orbán miniszterelnök úr meglátta a tervet, csak ennyi mondott: ezek még tudnak építkezni! Valkai építésszel, az ötletterv kidolgozójával ezek után hetekig nem lehetett beszélni…”

Stabil legyen, és erős!

Láttuk ugyan a tervrajzot, de az akadémia minden részlete mégiscsak Valkai Zoltán építész fejében van, így az építkezés során is ő felügyeli majd a munkát. Mire kell a legjobban odafigyelni?

Nyilvánvalóan első kézből az alapozásra, hiszen a tervezés a tetőnél kezdődik, az építés viszont az alapoknál. A mi esetünkben az alapnak olyannak kell lennie, mint a birkózó: stabilnak és erősnek. Mivel réti földre épül az akadémia, szükséges volt a komoly talajvizsgálat, s végül a gyökércölöp-alapozás mellett döntöttünk, így több mint 600 cölöpön áll majd az épület. Ezt egy gerendaváz köti majd össze, s erre épül maga a ház. Az épület hasznos területe 2900 négyzetméter, háromszintes, amelyben 15 szoba lesz, és az edzőknek egy apartman. Ebben a részben lesz a 80 személyes ebédlő, megfelelő szervizkonyhával, az öltözőkkel és a vizesblokkokkal. A sportpálya arra elegendő, hogy három birkózószőnyeget lerakjanak, a lelátógalériája pedig 350 személyes. A termet veszik körül az irodák, a konditermek, a szertárak és a relaxációs rész, szaunával és orvosi szobával együtt.”