2024. április 24., szerda

Aranykor

A magyar tévésorozatok XXI. századi útja

2020. április 4-én az RTL Klubon 21 órakor debütált a Mellékhatás című sorozat. Tévétörténelmi pillanat volt ez a magyar sorozatok világában, hiszen hosszas készülődés és sikeres próbálkozások után egy kereskedelmi csatorna saját készítésű, magyar színészekkel forgatott, hetente sugárzott alkotást adott a nézőknek. Az idáig vezető út egyáltalán nem volt könnyű: a tartalomszolgáltatók alkalomadtán csúnyán belebuktak a kísérletekbe, most azonban úgy tűnik, megtalálták a receptet. A Mellékhatás egy a sok, jelenleg is futó sorozat közül, s csak a jéghegy csúcsának mondhatjuk. Az RTL-sorozaton kívül bőven akad még nézhető produkció, talán még soha nem volt ennyi minőségi magyar tartalom a tv-ben, ezért is merem kijelenteni, hogy éppen egyfajta aranykort tekintünk meg. De hogyan jutottunk el eddig?

Magyarországon hosszú évek óta az RTL Klub a piacvezető tévécsatorna, s bár a TV2-nek időnként vannak jó momentumai, már csak nevéből fakadóan is predesztinált számára a második hely. A szórakoztatóipar központjának számító Egyesült Államokban csöppet sem meglepő, hogy főműsoridőben saját gyártású tartalmak, főként sorozatok szerepelnek, ezeknek elkészítése – főleg először – rendkívül sok munkát és nagy anyagi ráfordítást igényel. Érthető tehát, hogy a piacvezető csatornák sokáig halasztották még a feldolgozások bemutatását is. Az RTL Klub 2015-ben egy holland remake-kel, a Válótársakkal indított, ezt követte a szlovák alapokra helyezett A mi kis falunk, a német feldolgozású A Tanár, majd az Alvilág (holland), a Drága örökösök (horvát) és a Jófiúk (spanyol). Mindeközben még a Bátrak földje és az Apatigris is debütált, mire elérkezett a Mellékhatás ideje. A TV2 ezzel szemben a Válótársak után két évvel próbálkozott először a Korhatáros szerelemmel, majd jött az egyébként szintén külföldi eredetű Bogaras szülők és a napi Mintaapák. (A Stohl András fémjelezte Bödörékre most nem pazarolnék sok szót, mert igénytelenségével a felvázolt aranykor legcsúnyább fekete foltja.)

Nem esett még szó egy fontos piaci szereplőről, méghozzá a prémiumcsatornaként működő magyar HBO-ról. A Home Box Office előbb az izraeli alapokra helyezett Terápiát tűzte képernyőre nagy sikerrel (3 évad), majd ezután az Aranyélet söpörte be a díjakat (szintén 3 évad). A saját gyártásokig a feldolgozásokon keresztül vezetett az út, de az is igaz, hogy Magyarországon meg kellett találni azt a színészgárdát, amely egyáltalán képes hihetően játszani a kamerák előtt, a kreatív producereknek pedig segítségükkel kellett megtalálni azt a formát, amely a magyar tévénézőknek tetszhet. Az első irányt a legkönnyebben eladható dramedy műfaja szolgáltatta: ilyen a Válótársak, a Korhatáros szerelem, A Tanár és a Mintaapák is. Vígjátékot nehéz írni, de új utat mutatott A mi kis falunk, amely letarolta az anyaországi sorozatipart, s farvizén evezve a Drága örökösök is nagy kedvenc lett, míg a TV2 ugyanezen próbálkozása (Bödörék) egyelőre nézettségi sikernek, de kritikai bukásnak tűnik. A Mellékhatás alaposan felkavarhatja az állóvizet, és új megoldásokat kínálhat a kereskedelmi tévéknek. A sorozat csöppet sem könnyű témát, a béranyaságot és a korrupt NER-elit életét prezentálja. Bár a nézőtábor nem kiemelkedő, annyira talán mégis elég, hogy a készítő elgondolkodjon a folytatáson vagy másik heti jellegű saját sorozat gyártásán.

Ahogyan mindent, úgy a szórakozás formáit és a tartalomfogyasztási szokásainkat is átalakíthatja a koronavírus-járvány és az általa előidézett karanténes bezártság, így azt illetően, mi jöhet ezután, egyelőre nehéz jósolni. Egyes jelek arra mutatnak, hogy környékünkön is egyre nagyobb teret nyer magának az on-demand tartalom, vagyis az a Netflix-szerű szolgáltatás, amelynek lényege, hogy ne a műsorok sorrendje szabja meg, mikor ülünk le egy film vagy sorozat elé, hanem mi magunk. A két legnagyobb magyarországi kereskedelmi tévének már vannak ilyen fizetős platformjai, amelyeken exkluzív tartalmakat követhetünk.

Végezetül pedig annyit mindenképpen illik megemlíteni, hogy az ezen írásban felsorolt sorozatokban szép számmal szerepelnek vajdasági színészek is – gyakran főszereplőként. A Korhatáros szerelemben Kovács Tamás, a Mellékhatásban édesapja, Kovács Frigyes alakít rendkívülit; A Tanár idei évadában két rész erejéig Kovács Vecei Fannit láthattuk, míg az Apatigrisben Molnár Gábor Nóra tűnik fel időnként. Félig poénkodva azt is mondhatjuk: a magyar sorozatok aranykora akkor jött el, amikor a képernyőn megjelentek a vajdasági színészek.