2024. április 26., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Egyes orvosi ajánlásokat kötelezővé tehetnek

Srđa Janković immunológus szerint az újabb kijárási tilalom szinte kizárt

A koronavírussal kapcsolatos statisztikai adatok azt mutatják, viszonylag magas az újonnan regisztrált fertőzöttek száma az országban, és inkább növekvő, mint csökkenő tendenciát mutat a járványgörbe. A tegnapi napon 93 új fertőzöttet, egy elhunytat jegyeztek, de az azt megelőző napokban is 90 felett volt a Sars-Cov-2 vírussal fertőzöttek száma.  

Teljesen nyilvánvaló, hogy a járvány még mindig nem csengett le – nyilatkozta a témával kapcsolatban Srđa Janković immunológus a Szerbiai Rádió és Televízió szombat reggeli műsorában.

Mint mondta, az újonnan megfertőződöttek száma az utóbbi napokban stabil, ami a járványhelyzet rosszabbodásának lehetőségét hordozza.

Az újságíró kérdésére, miszerint sor kerülhet-e újabb kijárási tilalomra az országban, az immunológus azt felelte, véleménye szerint ennek nagyon kicsi, szinte kizárható a lehetősége. Előrebocsátotta azonban, hogy egyes óvintézkedések az ajánlás szintjéről kötelező érvényűvé válhatnak.

– Semmi hivatalos információval nem rendelkezem ez ügyben, de amennyiben a járványhelyzet súlyosbodik, a jelenleg is érvényben lévő, a koronavírus terjedését lassító orvosi ajánlások némelyikét indokolt lesz törvényileg is kötelezővé tenni – hangsúlyozta Janković. Hozzátette, jelenleg a legfontosabb felkészülten cselekedni, hogy elkerülhessük a meglepetéseket. 

– Az újabb szigorítások bevezetése a helyzet alakulásától függ, itt kulcsfontosságú az egyéni felelősségvállalás. Természetesen elfelejthetjük az összes szigorítást, ha egységesen azon leszünk, hogy a járványhelyzet rosszabbodását megakadályozzuk – húzta alá.