2024. március 28., csütörtök

Helló, Kanizsa!

Magyarkanizsa községben a turizmusfejlesztés éveit élik

Látnivalókban, természeti kincsekben és épített örökségekben bővelkedik Magyarkanizsa község, melynek vezetősége az idegenforgalomra kívánja helyezni a hangsúlyt a mában, de az elkövetkezendőkben is. Teszi ezt úgy – ahogy Fejsztámer Róbert polgármester fogalmazott –, hogy „egy marketingernyő alá” tömöríti a tettrekész embereket és a fellelhető szolgáltatásokat is. A község tizenhárom települése mindegyikének van olyan kínálata, ami felcsigázhatja a távolabbról érkezők érdeklődését, de a közelben élők is mindig találhatnak maguknak a térségben olyan helyet, látnivalót, kikapcsolódást nyújtó vagy megnyugvással kecsegtető szegletet, amiért érdemes bejárni a környéket. A nemrégiben létrehozott Helló, Kanizsa! projektum egybegyűjti azokat az információkat, melyeket felkeresve akár a turista, akár a közelben élő könnyebben tájékozódhat arról, milyen lehetőségek várják a községbe látogatva. Az önkormányzat turisztikai szakmunkatársa, Bodnár Ivett bővebben bemutatta a tevékenységüket.

Kik állnak a Helló, Kanizsa! elnevezésű új kezdeményezés mögött?

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, látva a község idegenforgalmában tevékenykedők törekvéseit és a kínálat egységesítésének hiányosságait, önkormányzati, azon belül polgármesteri kezdeményezésre indult el a Hello, Kanizsa! projektum, amely mögött egy több területen is szakmai tapasztalattal rendelkező csapat áll, idegenforgalmi, marketing és értékesítési szegmensekben egyaránt.

Milyen munka előzte meg az oldal létrejöttét?

– Kutatások, elemzések előzték meg a teljes projektum elindulását a szolgáltatók és felhasználók bevonásával, jövőképük és az általuk meghatározott esetleges hiányosságok felmérésével.

Hogyan tudják népszerűsíteni a községet akkor, amikor sokan másfelé veszik az irányt, távolabbi helyeket célozva meg?

Úgy gondolom, hogy egy térség népszerűsítése során elsődleges cél, hogy a mai modern világ igényeinek megfelelően jelenjenek meg értékei, programjai a közkedvelt és gyakran használt platformokon. Fontosnak tartom, hogy folyamatosan és minél gyakrabban jelenjen meg az utazni vágyók előtt, hogy mi minden található a térségünkben, s mindez egy fiatalos és modern köntösbe öltöztetve. E cél elérése érdekében igyekszünk folyamatosan jelen lenni a közösségi médiában programcsomagokkal, rendezvényeink és értékeink hirdetésével.

Elsősorban kiknek hozták létre ezt az oldalt, kik képezik a célközönséget mint bevonzandó turisták?

Magyarkanizsa szeretné megismertetni történelmi és természeti kincsekben gazdag vidékét, és az idegenforgalmi szolgáltatások mellett a jövőben a helyi magyar emlékek felelevenítésére is hangsúlyt helyezne, megcélozva ezzel mind a magyarországi, mind pedig a szerbiai utazókat.

Hogyan zajlik most a munka, milyen fázisban van?

Ahhoz, hogy modern és lendületes köntösbe öltöztessük az idegenforgalmi kínálatunkat, képileg és tartalmilag is meg kell újulnunk. Új grafikai arculatot kapott a térség, amely nemcsak egy új Hello, Kanizsa! logót takar, hanem új kreatív elemeket, új arculatot az ajándéktárgyaknak, és hamarosan turistatérképpel is gazdagodunk. A hellokanjiza.rs weboldal is elkészült, a tartalmán folyamatosan munkálkodunk, de már elérhető az érdeklődők számára. Mindemellett a közösségi média menedzsmentje is folyamatosan zajlik, valamint egy klasszikus médiakampány is, amely aktív megjelenéseket generál az internetes oldalakon mind Szerbiában, mind Magyarországon.

Elkészült az imázsfilm is, mely a szolgáltatóink számára már látható volt, de a célközönség számára a teljes projekt elkészülte után tesszük elérhetővé, hogy egységes képet kapjanak a Hello, Kanizsa! programról. Ezenkívül több influencer együttműködés is a projektum része, ami hamarosan látható lesz a különböző internetes platformokon. A csomagajánlataink azonban már elérhetőek a magyarországi turisták számára. Olyan egységes szervezeti és marketingszolgáltatás ez, amire a turisztikai szereplőknek volt igényük, viszont egyiküknek sem volt meg a megfelelő szakmai és anyagi háttere.

Milyen idegenforgalmi kínálattal büszkélkedik Magyarkanizsa, amiért feltétlenül érdemes ide látogatni, ahol a csend a jellemző. Régi elnevezése kapcsán a csönd városaként emlegetik, ez előny vagy hátrány?

Ha Magyarkanizsán a Tiszát említjük, a vajdasági embernek először a tiszavirágzás jut eszébe, mely természeti csoda minden év júniusában Magyarkanizsára csalogatja a természetbarátokat. Emellett méltán híres a szépen gondozott folyópartjáról, ahol a látogatókat jól felszerelt strand, játszótér, felújított gyermekmedence, valamint autós kemping is várja. Ezenkívül számos, évről évre ismétlődő rendezvénnyel büszkélkedhetünk, ilyen a nagymúltú Szent István-nap és újkenyérünnep, a Kanizsai Írótábor, az oromi Malomfesztivál, a Nemzetek Főzőversenye Kispiacon, a Horgosi Szüreti Napok és sok más, színvonalas rendezvény, melyekre mindig szeretettel és házigazdához méltó fogadtatással várják vendégeiket és látogatóikat a szervezők.

 A városon kívül a településeket is bekapcsolták a programba. Melyek azok a kínálatok, amelyekkel a községbeli falvak büszkélkednek?

– Mind a 13 településünk kínál érdekességeket és különlegességeket a látogatói számára. A falusi turizmus a multikulturális közösség értékeit teszi elérhetővé. Gondolok itt a tájházakra és emlékházakra, illetve gasztronómiai kalandozásokra is. Látogatásaik során a vendégek a magyar és a szerb–líkai hagyományokkal ismerkedhetnek meg.

Milyen fejlesztések vannak folyamatban, amik vonzóak lehetnek a közeljövőben?

Magyarkanizsa önkormányzata folyamatosan igyekszik ösztönözni az idegenforgalmi kínálat bővítését, és fenntartani a meglévő értékeinket. Az idén az Idegenforgalmi Minisztérium támogatásával a Tisza-parti körpadok teljes felújítása, modern árnyékolók elhelyezése valósul meg, megújult köntösbe öltöztetve a magyarkanizsai strandot.

Mi az a meggyőző erő, ami az önök munkáját is meghatározó elemként, megjegyzendő mondatokként Magyarkanizsa községbe vonzza?

– Az „Éld át és megérted….Megérint Kanizsa” jelmondat remek kifejezése annak, hogy ahhoz, hogy megfejtsük és megértsük, miről is beszélnek a helyiek és mi mindent kínál a település, hogy mit értünk vendégszerető emberek és legendák alatt, helybe kell jönni és megélni.