2024. április 25., csütörtök

Bejegyeztethető a lakásszövetkezettől vásárolt ingatlan

Mindazok a szerbiai polgárok, akik a múlt század 60-as és 90-es évei között az egykori lakásszövetkezetektől vásároltak ingatlant, immár bejegyeztethetik ingatlanjukat – tájékoztatott a Köztársasági Geodéziai Intézet (RGZ). Illetékesének megfogalmazása szerint „több ezer ember lélegezhet fel, oldhatja meg néhány évtizedes problémáját, arról nem is beszélve, hogy lakásuk értéke a bejegyzésnek köszönhetően akár 30 százalékkal is növekedhet”.


Az érintett polgárok annak idején közvetlenül a lakásszövetkezetektől vásárolták lakóingatlanjukat, de ennek bejegyzéséről a törvény nem rendelkezett. Noha a lakásvásárlás piaci feltételek szerint bonyolódott le, „műszaki okokból” nem volt mód a tulajdonjog bejegyzésére, miközben ugyanazokban az épületekben azok, akik kedvezményes feltételekkel felvásárolták a vállalatuktól kapott lakásokat, minden gond nélkül be is jegyeztethették. Utóbbiak dupla kedvezményben részesültek: először a vásárláskor, mert részletfizetésre szerezhették meg a lakást, másodszor pedig a problémamentes bejegyzéskor. Ezért kérte az RGZ az építészeti minisztériumtól a bejegyzési lehetőségek kiegyenlítését, ami most meg is történt.
Zorana Mihajlović építészeti, közlekedési és infrastruktúra-fejlesztési miniszter megerősítette: rendezheti lakóingatlanjának nyilvántartási státuszát az a mintegy 30 000 szerbiai polgár, aki több évtizeddel ezelőtt lakásszövetkezettől vásárolt ingatlant. Végre bejegyeztetheti lakását az ingatlankataszterbe, és törvényes tulajdonossá válhat. A bejegyzés az építészeti tárca véleményezése, valamint az állami földmérésről és kataszterről szóló törvény alapján történik.
– A Köztársasági Geodéziai Intézet becslése szerint Szerbiában megközelítőleg 10 000 olyan lakás van, amely ilyen módon bejegyeztethető lesz. Nagy igazságtalanságot küszöböltünk ki ezzel a döntéssel, hiszen sok olyan eset volt, hogy ugyanabban a tömbházban – attól függően, hogy milyen alapon jutottak az ingatlanhoz – egyesek szabályosan nyilvántartásba vetethették lakásukat, mások viszont nem. A törvénynek a tulajdonjog bejegyzésére vonatkozó külön rendelkezését kizárólag a felvásárolt lakásokra alkalmazták, a lakásszövetkezeteken keresztül szerzett ingatlanokra viszont nem vonatkozott. Az új határozattal egyrészt segítünk több mint 30 000 polgárnak, másrészt növeljük az ingatlanforgalom jogi biztonságát, és következetesen alkalmazzuk az ingatlannyilvántartás megbízhatóságának elvét – mondta Mihajlović.