2024. április 19., péntek

Búcsúzik a négercsók?

A népszerű finomság lekerül bizonyos üzletláncok polcairól


Svájc legnagyobb kiskereskedelmi cége, a Migros üzletlánc eltávolította polcairól a Mohrenkopf (Moor’s Head) elnevezésű népszerű édességet. A 19. század végén született, étcsokoládéval bevont nassolnivaló közösségi nyomásra került ki a cég forgalmazói láncából. A vidékünkön leginkább a négercsókhoz hasonlítható finomság a vádak szerint nem kívánatos, rasszista tartalmakat népszerűsít.


A Migros üzletlánc hosszas internetvitát követően szánta el magát a termék visszavonására. Amikor a vásárlók értesültek kedvenc csokifinomságuk lehetséges eltűnéséről, szinte megrohamozták a boltokat az utolsó csokiöntettel bevont édesség megkaparintásának érdekében.
A népszerű édességet a George Floyd amerikai fekete férfi halála miatt elinduló és jelenleg is dúló antirasszista hullám seperte le a polcokról. A neves svájci csokidesszert nevének eredetéről a vitát egy névtelen Twitter-felhasználó indította, aki szerint az édességipari cég szándékosan sértegeti a vásárlóit a Mohrenkopf termékével.
– Kedves Migros üzletlánc, megkérném önöket, hogy azonnali hatállyal távolítsák el ezt a terméket az üzleti kínálatból, mert kifejezetten rasszista tartalmat sugall, emiatt pedig politikailag nem korrekt – írta a Twitter-bejegyzésben az anonim illető.
Hosszas veszekedéseket követően a közösségi portálokon a bejegyzés anonimitására hivatkozva végül törlésre került, a viták viszont tovább folytatódnak. Sokan nem értenek egyet a kritikákkal, arra hivatkozva, hogy soha nem asszociáltak még bármilyen faji előjelre a Mohrenkopf kapcsán.
A vitát többen értelmetlennek ítélték, szerintük rasszista tartalmat bármibe belemagyarázhatunk, ha nagyon akarunk, mások azt hangsúlyozták, hogy a Twitter igen jó reklámkampányt indított az egész esettel a Dubler édességgyártásra szakosodott cégnek.
Amennyiben hihetünk a hírportálok jelentéseink az öreg kontinensről, a négercsóküzlet most igazán belendült. Álljon bármi is a háttérben, a válságos gazdasági időkben pedig nincs is nagyobb szükség egy jó üzleti fogásra.