2021. július 28., szerda

Két keréken

A legutóbbi írásomban előrevetítettem, hogy ez idő tájt valószínűleg már a végtagjaimat kínzó izomlázról fogok beszámolni. És úgy is lett. Három hete vagyok egy rózsaszín bicikli boldog tulajdonosa, és azóta tudom, hogy van musculus quadriceps femorisom, azaz négyfejű combizmom, hogy a farokcsont is kegyetlenül tud fájni, hogy mit jelent az, hogy kifulladásig (itt nem az 1960-ban bemutatott francia filmre gondolok) és hogy mi fán terem a kardio edzés, mert ebben a majd' egy hónapban volt alkalmam megtapasztalni. Mit ne mondjak, első alkalommal rögtön Pétervárad felé vettük az irányt, azt hiszem, azt az éjszakát mikroébredések nélkül aludtam át.

Kellett ez nekem. Éreztem, nem lesz jó vége az órákon át tartó számítógép előtti görnyedésnek. Teljesen elsatnyultak, pillecukor-állapotba kerültek az izmaim, és akár egy kis ártatlan lépcsőzés után is már az egekben volt a pulzusom. A kerékpározás mindezt helyreteszi. Erősíti a szívet és a légzőrendszert, növeli az állóképességet, felgyorsítja az anyagcserét. Sajnálom, hogy nem lettem előbb a biciklis társadalom tagja, mert amellett, hogy jót tesz az egészségnek, villámgyorsan érünk A-ból B-be.

Manapság egyre többen választják a közlekedésnek e módját, és a koronavírus-járvány még rá is segített, sokan pont amiatt pattantak bringára, hogy minél kevesebb személlyel kerüljenek közeli kapcsolatba. Újvidék olyan lett, mint Amszterdam: az üzletek, bevásárlóközpontok, piacok, postahivatalok, kávézók előtti biciklitárolókban alig lehet szabad helyet találni, és a kerékpárúton is nagyon oda kell figyelni. Most, hogy én is aktívan részt veszek a forgalomban, első kézből megtapasztaltam, hogy a gyalogosok, a bringások és az autósok is – itt a parkolókra gondolok – mennyire szabálytalanul közlekednek. Rögtön az első napokban volt egy nagyon kellemetlen élményem. Egy szembe jövő fiatalember mobilozott, és ha a párom nem kiabál rá, összeütközünk. Az utolsó pillanatban rántotta el a kormányt, és suhant el mellettünk, én meg utánakiabáltam, hogy téged jól meg kellene büntetni! A gyalogosoknak pedig nem elegendő a széles járda, egyesek pont a bicikliút kellős közepén andalognak, így elég gyakran veszem igénybe a kis csöngőmet. A luxuskocsik tulajdonosai viszont úgy gondolják, a kerékpárút a parkoló toldaléka, például a Villamossági Szakközépiskola előtt csak szlalomozva lehet végigtekerni.

Mindezek nem tántorítottak el a bringázástól, mindig is szerettem biciklizni, de egészen idáig csak gyalogosként vettem részt a közlekedésben. Mostanra szedtem össze a bátorságom, hogy nyeregbe pattanjak. Bevallom, kissé bizonytalan vagyok, még nincs meg a kellő rutinom, és hozzá kell szoknom a forgalom ritmusához. De hiszem, hogy ez csak átmeneti állapot, és biztos vagyok benne, hogy egykettőre belejövök, mint kiskutya az ugatásba, és a kanyarokat is sikerül leszállás nélkül bevennem.