2024. április 25., csütörtök

Jól sikerült a júniusi vásár

A két hónapos kényszerszünet után óriási volt az érdeklődés

Földrajzi fekvése, fontos útvonalak találkozása, így közlekedési frekventáltsága miatt Topolya volt hosszú évtizedekig Bácska vásári központja. Minden hónap második vasárnapján nagy tömegeket vonz most is a vásár, így volt ez június második vasárnapján is, amikor két hónap kihagyás után ismét nagyon sokan kilátogattak a helyszínre.

Topolya városa 1806-ban kapta meg a vásártartási jogot, amelynek alapján három országos vásárt tarthattak évente, ami a várost jelentős bevételhez juttatta. A városba érkezéskor kapupénzt, a vásáron helypénzt, az állatok után pedig passzuspénzt fizettek.

Elődeink szinte mindent a piacokon és vásárokon szereztek be. Az állatoktól a gabonáig, a bútortól a ruházatig és az élelmiszerig szinte mindent meg tudtak vásárolni egy-egy vásár alkalmával. Topolyán évek óta egyre gyengébb a jószágvásár, a kirakodóvásár pedig átalakul: egyre több a műanyag, a használt ruha és a régi alkatrész, viszont egyre kevesebben vannak a régi mesterségek képviselői.

A Piac Közvállalat igazgatónője, Dragana Ognjenović elmondta, hogy már két héttel a rendezvény megtartása előtt készülnek, a mostanira még nagyobb körültekintéssel, a fűkaszálás, a terep előkészítése mellett a higiéniai előírásokra is nagy hangsúlyt fektettek. Szombaton szalaggal kerítik el a helyeket, utakat jelölnek ki, hogy szabályok mentén, jól szervezett, átlátható legyen a vásár. Egy-egy alkalommal 670–700 árus érkezik általában, vannak, akik már szombaton éjszaka, legtöbben vasárnap hajnalban 3 órától.

A rendfenntartásra is nagy hangsúlyt fektetnek, hiszen általában öt-hatezer ember kilátogat ekkor a vásártérre, de ez a szám még több is lehet a nyári hónapokban.

Az igazgatónő azt is elmondta, hogy a topolyai az egyik legszebb és legszervezettebb, legrendezettebb, áttekinthető vásár, és nem számít drágának a környező vásárok bérleti díjával összehasonlítva, mindezért igen sok dicséretet kapnak.

Minden hónap második vasárnapján a változatos kínálat vonzza leginkább az embereket a topolyai vásárra, de sokan családi programként is tekintek rá. Míg régebben az állatvásáron volt a hangsúly, mára ez sajnos visszaszorult, a júniusi vásárban csupán kisállatokat, házi kedvenceket és kisborjúkat árultak. A vásári forgatagból a friss finom falatok, a rostonsültek sem hiányoztak, sokan a vásárlás után itt is ebédeltek.