2024. április 18., csütörtök
VÁLASZTÁSOK 2020

A szórvány védelmében

A magyar érdekképviseletnek köszönhetően a bezdániak visszakapják színházépületüket

A Vajdasági Magyar Szövetség nyugat-bácskai körzeti szervezetének keddi kampányzáró eseménysorozata keretében a bezdáni színházban közösségi találkozót tartottak. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke jelenlétében ünnepélyesen bejelentették, hogy a VMSZ-es magyar érdekképviseletnek köszönhetően a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület részére megvásárlásra kerül a mintegy 20 éve magántulajdonban lévő színházi épület, amely ezentúl a falu civil szervezetei, egyesületei számára is közösségi térré válhat.

A színház megvásárlását lehetővé tevő dokumentumot mgr. Hajnal Jenő adta át (Ótos András felvétele)

A színház megvásárlását lehetővé tevő dokumentumot mgr. Hajnal Jenő adta át (Ótos András felvétele)

Csapó Judit, a VMSZ helyi szervezetének elnöke köszöntötte a jelenlevőket, a vendégeket. A bezdáni Varázspálca gyerekcsoport, a Kanizsai Ilona és Kapitány Mátájsz Sarolta énekkettős, valamint Cirkl Csenge közreműködésével zajló művelődési műsor után Pelt Ilona, a VMSZ nyugat-bácskai körzeti szervezetének elnöke beszélt a régióról, a választásokról, bemutatta a jelölteket, a terveket. Hajnal Jenő, az MNT elnöke átadta Sipos Erzsébetnek, a Petőfi Sándor ME elnökének a színház épületének megvásárlását lehetővé tevő dokumentumot. A művelődési egyesület elnöke a közösség nevében is köszönetet mondott a támogatásért. Az MNT elnöke elismerő szavakkal méltatta a bezdániak közösségi összefogását, erejét:
– Úgy gondolom, hogy Pásztor István elnök úrral és ezzel a csapattal a nyugat-bácskaiak nemcsak azt tudják fölmutatni, hogy az itt élő magyarságban mekkora erő van, mekkora hit anyanyelvében, közösségében és abban az örökségben, amelyet az elődök ráhagyományoztak, hanem abban is, hogyan lehet jövőt építeni gazdasági fejlesztéssel, az oktatás fejlesztésével és azzal a kultúrával, amelynek itt hosszú-hosszú évtizedes, nagy hagyománya van.

Pásztor István, a VMSZ elnöke kijelentette, nem félti a vajdasági magyar közösséget.
– Fölnőtt egy olyan nemzedéke a vajdasági magyar közösségnek, amely elkötelezett, amelyik itt képzeli el a jövőjét, a gyerekeinek és unokáinak fölnevelését. Amelyik keresi a megmutatkozás lehetőségét, keresi a helyét a nap alatt. Mindez azért jó, mert mindenhol olyan listákat tudtunk összeállítani, amelyek a tapasztalatnak, az érettségnek, a visszafogottságnak, a meggondoltságnak és a fiatalos lendületnek, megzabolázhatatlanságnak és az előrerohanásnak az ötvözetei. Nem féltem a vajdasági magyar közösséget, mert olyan erő duzzad benne, amely nem egy mandátumra, hanem mandátumok sorozatára készít fel bennünket. Ez azért fontos, mert így tudjuk megteremteni együtt azt a közösségi ernyőt, amelyik megvéd bennünket. Azt a közösségi ernyőt, amelyet csak úgy tudunk megteremteni, hogyha minden egyes alkotóelemét mindenki odateszi, függetlenül attól, hogy tömbben él vagy szórványban. Csakis ez a közösségi ernyő tudja megteremteni a lehetőségét annak, hogy a szórványbeliek védelmet kapjanak, hogy a tömbbeliek felelősséget vállaljanak, mutassanak a szórványbeliek irányában, és fordítva. Azt szeretném kérni mindenkitől, hogy vasárnap, június 21-én családtagjaival karöltve menjen el szavazni. Egyszerű lesz a szavazás, egy magyar lista van, ez a Vajdasági Magyar Szövetség listája. Akinek fontos a magyarok boldogulása, az nem marad otthon, elmegy szavazni és minden szinten a 4-es számot karikázza be. Aki otthon marad, vagy aki elmegy szavazni és mást karikáz be, az úgy dönt, ahogy nem jó a magyaroknak – mondta a VMSZ elnöke.

A rendezvény megszervezésében, hangulatosabbá tételében a bezdáni Petőfi Sándor ME kézimunka-csoportjainak tagjai is aktívan közreműködtek.