2024. március 29., péntek
VÁLASZTÁSOK 2020

Útépítés és útjavítás

Zenta polgármestere munkatársaival megtekintette a kevi útépítést és a dűlőutak javítását

– Nagyon fontos, hogy folyamatosan javítsuk az utainkat, aszfaltozzunk, ne csak a városban, hanem a falvakban is – fogalmazott Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere tegnap, amikor meglátogatta a Kevit és Törökfalut összekötő út építési munkálatait.

A kevit és Törökfalut összekötő út munkálatait az önkormányzat a minisztériumnál igényelte (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

A kevit és Törökfalut összekötő út munkálatait az önkormányzat a minisztériumnál igényelte (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Mint ismeretes, a 2,7 km-es szakasz kiszélesítési és újraaszfaltozási munkálataira a zentai önkormányzat adott át egy programot a szerbiai infrastrukturális minisztériumba, és a programot el is fogadták, így kerülhetett sor a mintegy tíz nappal ezelőtt megkezdett munkálatokra. A polgármester elmondta, hogy a minisztériumba egy olyan programot adtak át, amelyben nemcsak a fent említett út felújítását kérték, hanem Zentán a Matije Gubec és az Ohridi utca aszfaltozását is, valamint a hídról lejövő elkerülő út megépítését is, és mindezt elfogadták, vagyis várható, hogy a közeljövőben ezek a beruházások is megtörténnek.

– A városi utcák aszfaltozásának kérelmét kivitelezési tervdokumentációval együtt adtuk át, az elkerülő út esetében pedig, regionális útról lévén szó, a Szerbia Útjai Közvállalat készíti a kivitelezési tervet – mondta a polgármester.

A dűlőutak javítása nélkülözhetetlen a mezőgazdaság és a környező tanyák szempontjából, ezért az önkormányzat ezúttal 3,5 millió dinárt költ dűlőutak karbantartására, járhatóbbá tételére. Czegledi Rudolf Adahatáron a Bilicki-tanyánál lévő úthoz látogatott el, ahol javában folyt az útfelület elsimítása, majd Tornyoson a már kész Herceg János utcát tekintette meg, amely szintén egy dűlőútra kivezető szakasz.

– A falvainkban és a város körül is rendben kell tartanunk a dűlőutainkat, és ezeket minden évben javítjuk is. A napokban Adahatáron, Tornyoson, Keviben és Bogarasban is folynak ilyen javítások és kővel való borítások. A városban a töltéstől a Csárda központjáig vezető út javítását kezdték el, ugyanakkor a Mákosban és a Pánában is rendbe tesznek egy-egy utat, valamint a Gyevi út Kerekszék felé vezető első szakaszát újítják és kövezik. A munkálatokat teljes egészében az önkormányzat finanszírozza. Mivel erre a célra 5 millió dinárt irányoztunk elő, és ez most csak 3,5 millióba kerül, az ősszel újabb pályázatot írunk ki dűlőútjavításra – mondta Czegledi Rudolf.

Tornyoson a Herceg János utcát zúzott kővel borították (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Tornyoson a Herceg János utcát zúzott kővel borították (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Tornyoson a polgármester és kísérete a kútfúrás helyszínén is járt, ahol Cipó Igor, a VMSZ helyi szervezetének elnöke, Tornyos képviselőjelöltje beszámolt a kútfúrás jelentőségéről, és szólt a falu legforgalmasabb útkereszteződésében felszerelésre kerülő kamerarendszer jelentőségéről is.

– Eddig egy újabb kút és több régebbi fúrású kút látta el Tornyost ivóvízzel, viszont az utóbbi időben, a locsolások és a nyári melegek idején, a periférián nem volt megfelelő a nyomás, ezért örülünk annak, hogy néhány héten belül az új kútból kaphatjuk a vizet. A régebbi fúrások elhomokosodtak, így a korábbi nagyobb kút és ez az új fúrás fogják teljes mértékben ellátni a falut ivóvízzel, és ezentúl nem lesz gond a nyomással nyáron sem. Köszönjük az önkormányzatnak, hogy orvosolta ezt a problémát, és egy új kutat fúratott a már meglévő kútmezőnk egyikére. A mélységi fúrással már elkészültek, és nagyjából két hét múlva üzembe is helyezik. Annak is nagyon örülünk, hogy a topolyai és a csantavéri út kereszteződésébe a jövő héten felszerelik azt a két kamerát, amely állandóan figyeli majd a történéseket, és amely állandó összeköttetésben lesz a zentai rendőrséggel. A szóban forgó útkereszteződésben sok baleset történt már, és reméljük, hogy a kamerák óvatosságra, fokozott figyelemre intik majd a járművezetőeket – hangsúlyozta Cipó Igor.

Czegledi Rudolf polgármestert tegnapi körútjára Perpauer Attila, a község művelődéssel és oktatással megbízott tanácstagja és Zsíros Jankelić Anikó, a VMSZ községi listájának tagja is elkísérte.