2024. március 29., péntek

Faluszépítés Európa kapujában

Majdány és Rábé, a Délvidék minden bizonnyal legkisebb, világvégi zsákfalvaiként emlegetett települései az ősszel megnyitott Rábé–Kübekháza határátkelőhelynek köszönhetően immár Európa kapujává léptek elő. A falubeliek így még inkább igyekeznek szebbé, vonzóbbá tenni lakóhelyüket.

A Majdány–Rábé helyi közösség kezdeményezésére, egyrészt figyelembe véve azokat az igen szűkös keretösszegeket, amelyekkel a helyi közösség gazdálkodik, és amelyekkel nehezen tud rendelkezni, másrészt pedig a polgárok által megfogalmazott igények nyomán néhány hete megkezdődött a faluszépítés, amelynek keretében egyebek mellett mindkét faluban megújultak a virágágyások, megtisztították az útszegélyeket, megtörtént a közterületek és sírkertek kaszálása, lefestették a templomkerítéseket is.

A helyi közösség közbenjárásának köszönhetően ugyanakkor a helyi polgárok és mezőgazdasági termelők javaslatára az illetékesek megtisztították a kisközt, a temetőket, a határutak mentén pedig eltávolították a biztonságos közlekedést akadályozó növényzetet is.

A közösség összefogásának szép példájaként szolgáló faluszépítés résztvevői zömmel falubeli fiatalok voltak, akik önkéntesen és örömmel tevékenykedtek, így a szorgalmas munka rendszerint jó hangulatú baráti társalgással zárult.