2024. április 20., szombat

Két keréken a természetben

Nemzetközi projektum keretében kerékpáros pihenőhelyet alakítanak ki a Ludasi-tó partján
A pihenőhely madármegfigyelésre is lehetőséget nyújt majd (Gergely Árpád felvétele)

A pihenőhely madármegfigyelésre is lehetőséget nyújt majd (Gergely Árpád felvétele)

Tegnap Ludason a Furioso Élményközpontban bemutatták az EcoVeloTour a Duna menti kerékpárúthoz kapcsolódó ökoturisztikai fejlesztési projektumot. A projektum célja a Duna-régiót átszelő EuroVeloTour nemzetközi kerékpárútvonalhoz kapcsolódóan az ökoturizmus fejlesztése.Az eseményt a Szabadka–Palics Kistérségi Turisztikai Klaszter szervezte, amely a projektum egyik partnerszervezete. A klaszter mellett a projektumban részt vesz többek között a budapesti Zugló önkormányzata, a Bécsi Természettudományi Egyetem Mobilitási Intézete, a budapesti Corvinus Egyetem turisztikai, marketing- és környezetgazdasági tanszéke, a belgrádi Duna Kompetencia Központ, valamint a Bolgár Alternatív Turizmus Szövetség.

A projektum részleteit Ricz András, a Furioso Élményközpont tulajdonosa, a projektum turisztikai tanácsadója ismertette a bemutató előtt megtartott sajtótájékoztatón.

– EcoVeloTour egy tizenegy partneres projektum, amelyet az Európai Unió Interreg programja támogat. Hét országból, a Duna forrásánál fekvő Németországtól kezdve a Duna torkolatánál fekvő Romániáig vannak benne partnerek, többek között önkormányzati intézmények, egyetemek, civil szervezetek, mint amilyen a Szabadka–Palics Kistérségi Turisztikai Klaszter is. A projektum célja, hogy egy ökoturisztikai kerékpárutat építsen ki a Duna mentén. A kerékpárút mentén különféle aktivitások kerülnek megszervezésre. A projektum egyik részében országonként külön stratégiákat dolgoznak ki, amelyből aztán egy közös stratégát alakítanak ki. E stratégiák lényege, hogy felkeltse az érdeklődést az ökoturizmus iránt. Emellett minden partner kiépít egy olyan helyet, ahol a turisták megpihenhetnek. Nálunk Ludason kerül kialakításra egy ilyen pihenőhely – nyilatkozta Ricz András.

A ludasi pihenőhellyel kapcsolatban a turisztikai tanácsadó további információkkal is szolgált.

– Az EcoVeloTour útvonalak közül három is átszeli Vajdaságot, a 6-os, a 11-es és a 13-as. A 11-es útvonal közel hozzánk, a határ mentén húzódik. Azért is gondoltunk Ludasra, amely ökológiailag védett terület, másrészt közel van mindegyik útvonalhoz. Közvetlenül a tó partján, egy nagyon jól megközelíthető helyen lesz kialakítva egy kerékpáros pihenőhely, amely madármegfigyelésre is lehetőséget nyújt, valamint az egész térséggel is meg lehet ismerkedni – mondta Ricz András.

Újságírói kérdésre Ricz András hozzátette, hogy a projektum időtartama három év, és 2021 végéig tart. Az értéke összesen több mint 1,5 millió euró. Ebből 69 ezer euró jut a klaszterre, amit elsősorban az infrastrukturális beruházásokra fordítanak. Szerbiában az Európai Unió mellett a Tartományi Pénzügyi Titkárság is támogatta a projektumot.

Lányi Hnis Isabell, a Szabadka–Palics mikrorégiós turisztikai klaszter igazgatója, a projektum projektmenedzsere elmondta, hogy a projektum egyesíti a kerékpár- és az ökoturizmust, ötletgazdája pedig a budapesti Zugló önkormányzata.

– Nincs mindegyik útvonal teljesen kiépítve, abban az értelemben, hogy mindegyiken külön kerékpárutak lennének kialakítva, de ezek az útvonalak annyira egybeforrtak, hogy szükségessé vált azt megtölteni a mai trendekhez illeszkedő tartalommal. Ez a trend pedig az ökoturizmus, mégpedig a természetvédelmi területeken, amelyekből csak Szabadka környékén négy található. Az ökoturizmus összekapcsolódik a kerékpárturizmussal. A mai kerékpárosoknak van egyfajta turisztikai igényük. Legfőképp a természeti értékekre kíváncsiak. Ez a projektum összeköti ezt a két turisztikai ágat, valamint a vidékfejlesztésben is fontos szerepet kap. A kerékpárutak számos kistérséget kötnek össze. Reméljük, hogy a projektum végén kitűnő eredményeink lesznek – nyilatkozta az igazgatónő.

A sajtótájékoztató után Lányi Hnis Isabell és Ricz András prezentáció keretében mutatta be a projektumot az érdeklődőknek.