2024. április 16., kedd
VÁLASZTÁSOK 2020

Védősáv az egészségesebb tavakért

Folytatódik a Palicsi- és a Ludasi-tó környékének rendezése

A Palicsi- és a Ludasi-tó biodiverzitásának megőrzését célzó projektum keretén belül különböző aktivitásokra kerül sor. Többek között szennyvízcsatorna-hálózat létesül Palicson, illetve az említett tavak körül védősávot alakítanak ki.

A Palicsi-tó partjának rendezése márciusban vette kezdetét (Benedek Miklós felvétele)

A Palicsi-tó partjának rendezése márciusban vette kezdetét (Benedek Miklós felvétele)

A Palicsi-tó körül már megtörtént a parcellák kisajátítása, és elkezdődött a terület rendezése is, míg a Ludasi-tó esetében a hónap folyamán számíthatunk előrelépésekre. A Vajdasági Magyar Szövetség kampánykörútjának részeként ma a párt szabadkai jelöltjei, köztük dr. Pásztor Bálint listavezető, kilátogattak a Palicsi-tó partjára, ahol megtekintették az eddig elvégzett munka eredményét.

A médiának Dobó Márta, a Palics-Ludas Közvállalat igazgatója ismertette a projektum aktualitásait.

– A német kormány a Német Fejlesztési Bankon keresztül támogatja a Palicsi- és a Ludasi-tó biodiverzitásának megőrzését, és ennek egyik aktivitása a védősávok kialakítása. Ehhez szükség van a tavak körüli parcellák kisajátítására. Ez a Palicsi-tó körül már 98 százalékban megvalósult, míg a Ludasi-tó esetében megtorpant az elmúlt időszakban, de június folyamán itt is folytatódik a kisajátítás. A Palicsi-tó körül március elején megkezdődtek a védősáv kialakításának munkálatai, és sikerült megtisztítani a négyes szektort. Ez a rész egy nádas, bozótos terület volt, és az itt elhaladók szinte nem is láthatták a tavat. A fákat sikerült megmetszeni, és az a célunk, hogy a majdani kerékpárúton, ami az itt húzódó úttal párhuzamosan fog haladni, az erre kerékpározók is megcsodálhassák a tavat, illetve az itt élő gazdag állat- és növényvilágot. Emellett pihenőhelyek kialakítására is sor kerül. Az eredeti tervek szerint a héten már mindkét tó partján megkezdődött volna a kilátók kiépítése, viszont ezt az időjárási körülmények miatt el kellett halasztanunk. A projektum részeként bizonyos helyeken, elsősorban a Ludasi-tó környékén fűmagkeverékkel próbáljuk visszaállítani a part eredeti állapotát – fogalmazott Dobó Márta, akitől azt is megtudtuk, hogy ősszel sor kerül őshonos fafajták telepítésére is.

A VMSZ jelöltjeinek Dobó Márta mutatta be az elvégzett munka eredményét (Benedek Miklós felvétele)

A VMSZ jelöltjeinek Dobó Márta mutatta be az elvégzett munka eredményét (Benedek Miklós felvétele)

Az igazgatónő emellett elmondta, hogy folyamatosan figyelemmel kísérik a víz minőségének alakulását, viszont az szabad szemmel is jól láthatóan javul, ugyanakkor a halászok, valamint a vitorlázók és az evezők is a vízminőség javulásáról számolnak be. A vízminőség javítását célozza meg az invazív halfajok lehalászása is.

– Az illetékes tartományi titkárság nem hagyta jóvá a tavaszi lehalászást, viszont a terveink szerint augusztusban újra sor kerül rá. A célunk ezúttal is az, hogy az invazív fajok, elsősorban az ezüstkárászok minél több egyedét lehalásszuk. Jövőre már némi telepítés is tervben van – fogalmazott Dobó Márta.

A projektum lezárását követően a védősáv fenntartója, gondozója a Palics-Ludas Közvállalat lesz, amelynek ez természetesen többletköltséget jelent majd. Az eddigi tapasztalatok szerint a tisztántartás komoly feladatokat ró majd a közvállalatra.