2024. március 19., kedd

Nincs könnyű ellenfél

Kedden délután Bécsben kisorsolták a 2022-es, magyar–szlovák közös rendezésű férfi kézilabda-Európa-bajnokság selejtezőjének csoportbeosztását, Szerbia Franciaországgal, Belgiummal és Görögországgal került egy kvartettbe.

Célunk természetesen kijutni az Eb-re, ez a sorsolás után sem változott. Senkit sem becsülhetünk alá, a mai kézilabdában már bármely együttes képes meglepetést okozni, nincs könnyű ellenfél. Szerbiának ott a helye a kontinensviadalon, ehhez kétség sem férhet, s biztos vagyok benne, hogy ott is leszünk. Felkészülten várjuk majd a selejtezőt. Franciaország természetesen a csoport favoritja, mindkét mérkőzésünk kiváló erőfelmérő lesz, hogy hol is tartunk az adott időszakban. Gyakorlatilag tökéletesen kell játszanunk ellenük, ha partiban akarunk lenni. Belgiummal a közelmúltban már találkoztunk, hazai pályán épp rossz napot fogott ki a csapat, idegenben viszont kiválóan játszott. Az utóbbira kell alapoznunk. Görögországban a kézilabda folyamatosan fejlődik, sok játékosuk külföldön játszik, otthon alaposan megnehezíthetik a dolgunkat” – mondta a csoportellenfelekkel kapcsolatban a szerb válogatott szövetségi kapitánya, Toni Gerona.

A selejtező november első hétvégéjén indul és május 2-án zárul, a csoportgyőztesek és második helyezettek mellett a négy legjobb csoportharmadik jut ki az Európa-bajnokságra.

A férfi Európa-bajnokság selejtezőcsoportjai, 1. csoport: Franciaország, Szerbia, Belgium, Görögország. 2. csoport: Németország, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Észtország. 3. csoport: Csehország, Oroszország, Ukrajna, Feröer. 4. csoport: Izland, Portugália, Litvánia, Izrael. 5. csoport: Szlovénia, Hollandia, Lengyelország, Törökország. 6. csoport: Norvégia, Fehéroroszország, Lettország, Olaszország. 7. csoport: Dánia, Észak–Macedónia, Svájc, Finnország. 8. csoport: Svédország, Montenegró, Románia, Koszovó.

Az Eb kapcsán a napokban egyébként Bíró Szabolcs, a EHB 2022 Kft. ügyvezetője is nyilatkozott, aki elmondta, hogy a járvány nem befolyásolta a szervezők munkáját, minden a tervek szerint halad. Az ügyvezető azt is hozzátette, teljesen új arculattal és megközelítéssel pályáztak a rendezési jogra, amihez hűen nemcsak jelentős sporteseményt kívánnak rendezni, hanem emlékezetes két hetet szeretnének adni a résztvevőknek és a látogatóknak is.

A 2022 januárjában sorra kerülő kontinenstorna 65 mérkőzésének Budapest, Debrecen, Szeged, Pozsony és Kassa ad majd otthont.

Magyarország az Eurokupában

Az Eb-selejtezőhöz hasonlóan a férfi Eurokupa is novembertől májusig zajlik majd. A sorozatban rendszerint azok a csapatok szerepelnek, amelyek már kijutottak a következő Eb-re, ezért nem vesznek részt a selejtezőben. A magyar válogatott a szlovákokkal egyetemben házigazdája a 2022-es viadalnak, így a már kvalifikált csapatokkal, azaz a kontinensbajnoki címvédő spanyolokkal, valamint a legutóbb ezüstérmes horvátokkal játszanak az európai szövetség versenysorozatában.

Nagy László, a magyar szövetség alelnöke, a válogatott szakmai stábjának tagja szerint szeretnék maximálisan kihasználni ezeket a lehetőségeket a felkészülésre, hiszen a horvát, a spanyol és a szlovák együttes elleni mérkőzések is a csapat fejlődését szolgálják.

A magyar válogatott programja: Magyarország–Spanyolország (november 4.), Horvátország–Magyarország (november 7.), Szlovákia–Magyarország (március 10.), Magyarország–Szlovákia (március 13.), Spanyolország–Magyarország (április 28.), Magyarország–Horvátország (május 2.).

Már nem téma a januári torna elhalasztása

A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) már nem fontolgatja a januári, egyiptomi férfi világbajnokság elhalasztását. „A tornára Egyiptomban kerül sor, az ország készen áll a rendezésre, és a koronavírus-járvány miatt nem szándékozunk elhalasztani” – mondta Hasszan Musztafa, az IHF egyiptomi elnöke egy televízió-műsorban. Hozzátette, biztos benne, hogy hazája sikeres esemény házigazdája lesz.

A január 14–31. között sorra kerülő férfi világbajnokság lesz az első, amelyet 24 helyett immár 32 csapat részvételével rendeznek. Az észak-afrikai ország 1999 után második alkalommal ad otthont férfi vb-nek. Az IHF szóvivője április elején arról beszélt, szóba került a világbajnokság időpontjának módosítása, mert félő, hogy a járvány miatt a helyi szervezők nem tudják időben befejezni a versenyhelyszínek átalakítását, illetve építését.