2024. április 19., péntek
SPORTHÍREK

Sagan első Girója

KERÉKPÁROZÁS

Hivatalossá vált, hogy pályafutása során először elindul a Giro d’Italián Peter Sagan, egyúttal kihagyja a járvány miatt őszre halasztott kockaköves klasszikusokat. A háromszoros világbajnok szlovák eredetileg is idén vett volna részt először az olasz háromhetesen, amelynek első három szakaszát Magyarországon rendezték volna. Csapata, a német Bora-Hansgrohe vezetője, Ralph Denk megerősítette, Sagan nem áll rajthoz október 18-án a Flandriai Körversenyen, sem az október 25-ei Párizs–Roubaix-n, mivel a két Monumentum egybeesik az október 3-ától 25-éig tartó Giróval.

A rendkívül népszerű 30 éves szlovák sztár 2016-ban a Flandriai Körversenyt, 2018-ban pedig a Párizs–Roubaix-t nyerte meg. Sagan ott lesz a szezon augusztus elsejei újraindulásán a Strade Bianche-n, hogy aztán megkísérelje megnyerni harmadik Monumentumát, az augusztus 8-án sorra kerülő Milánó–Sanremót, amelyen korábban kétszer is második lett. Sagan a Giro előtt a Tour de France-on is részt vesz augusztus 29. és szeptember 20. között. A francia körversenyen eddig rekordot jelentő hét alkalommal szerezte meg a sprinterek pontversenyében legjobbnak járó zöld trikót.

Terpstra kórházban

Nagyot bukott edzésen, ezért helikopterrel kellett kórházba szállítani Niki Terpstrát, a Direct Energie nagyágyúját. A 36 éves holland egynapos-specialista otthonához közel, Enkhuizen és Lelystad városa között szenvedett balesetet, a helyi NOS újság hírei szerint súlyos, de nem életveszélyes sérülésekkel ápolják. A NOS arról is beszámol, a versenyző motor mögötti edzés közben esett le nagy sebességnél. Terpstra az utóbbi évtized egyik legjobbjának számít a kockaköves klasszikusokon, a Párizs–Roubaix-t 2014-ben, a Flandriai Körversenyt 2018-ban nyerte meg, és további négy dobogós helyezése van ezekről a viadalokról.

KOSÁRLABDA

Az európai szövetség is lezárta

Az Európai Kosárlabda-szövetség (FIBA Europe) befejezettnek nyilvánította három, eddig függőben levő kupasorozatát, és döntött az Európa-bajnoki selejtezők folytatásáról. A szervezet tájékoztatása szerint a márciusban leállított női Euroliga és Európa-kupa, továbbá férfi Európa-kupa küzdelmeit nem fejezik be, és egyik sorozatban sem hirdetnek bajnokot. A következő idény szeptemberben, illetve októberben rajtol, a nézők beengedéséről pedig az egyes nemzeti szövetségek döntenek. Ha nem lehetséges az őszi indulás, akkor a kupaszezon 2021 januárjában kezdődik, és rövidített formában zajlik le.

Malone beteg volt

Mike Malone, a Denver Nuggets vezetőedzője is elkapta a koronavírus-fertőzést. A Nikola Jokićtyal fémjelzett gárda mestere elmondta, nem sokkal a liga alapszakaszának megszakítása után rosszul érezte magát, de nem volt alkalma a tesztelésre. „Csak utólag tudtam meg, hogy beteg voltam, május vége felé csináltam meg a tesztet. A doktor felhívott a hírrel, hogy beigazolódott a gyanúm, én is elkaptam a koronavírust. Nem lepődtem meg, de azóta már le is küzdöttem és túléltem a betegséget” – fogalmazott Malone. A tréner 2015 óta vezeti a Nuggets csapatát, évről évre jobban teljesítve. Jokićék tavaly elődöntőig jutottak a nyugati főcsoportban, az aktuális szezonban a július végén újrainduló alapszakasz folytatását a főcsoport harmadik helyéről várják.

NFL

Las Vegasban a Pro Bowl

Jövőre Las Vegasban rendezik a Pro Bowlt, a profi amerikaifutball-liga (NFL) hagyományos gálamérkőzését. A liga sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Las Vegas Raiders hazai pályája, az új Allegiant Stadion ad otthont a mérkőzésnek január 31-én. Az Oaklandből idén elköltözött klub elnöke, Marc Badain kiemelte: a Pro Bowl az NFL legjobbjainak ünnepe, amely eseményre nincs jobb hely Las Vegasnál.
Az elmúlt négy évben Orlandóban rendezték a gálamérkőzést. A háromszoros Super Bowl-győztes Raiders a tervek szerint szeptember 21-én, a New Orleans elleni találkozón mutatkozik be új otthonában.