2024. április 18., csütörtök

Visszapillantó tükörben

A 60 éves Újvidéki Egyetem legjobb hallgatóinak fotóiból nyílt kiállítás

A címben szereplő kifejezéssel jellemezte dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatásügyi titkár azt a retrospektív kiállítást, amely csütörtökön délben nyílt meg az Újvidéki Egyetem rektorátusának épületében.

– Hiszünk a kontinuitásban, ma a múlt legjobbjaira emlékezünk, és ezzel azt üzenjük, hogy mit várunk a jövő nemzedékeitől – mondta többek között a titkár.

A kiállított fotók tartósan a rektorátus falán maradnak (Fotó: Dávid Csilla)

A kiállított fotók tartósan a rektorátus falán maradnak (Fotó: Dávid Csilla)

Az előcsarnokban kiállított fotókon azok a valamikori (és még most is aktív) egyetemisták láthatók, akik tanulmányi eredményeikkel, a tudományos kutatómunkában felmutatott, kiemelkedő sikereikkel kiérdemelték a legjobb hallgató címet, a kiállítás is ezt az elnevezést viseli. A kitüntetettek számára a megnyitó alkalmából ünnepi fogadást szerveztek, a felszólaló „legjobbak” fiatalokhoz intézett üzenetét talán így foglalhatnánk egy mondatba: Tanuljátok azt, amit szerettek!… És ne feltétlenül azt, amit a szüleitek kérnek tőletek, azt, amit a családban mások is tanultak, vagy azt, ami a legkifizetődőbb. Csakis akkor lehet különösen sikeres egy hallgató, ha szereti azt, amit csinál, csakis abban a munkakörben lehet igazán eredményes, amely közel áll a szívéhez.

Az évfolyam legjobb egyetemistájának megnevezése hálátlan feladat, hiszen esetenként 14 olyan fiatalt is jelölnek a karok, akiknek az átlagosztályzata 10-es. Ilyenkor figyelembe veszik mindazokat az eredményeket is, amelyeket a hallgató felmutat társadalmi aktivitása során. Mostanáig, az 1996/97-es tanév óta 30 hallgatót részesítettek ebben a kitüntetésben.

A kiállítás az Újvidéki Egyetem fennállásának 60. évfordulója alkalmából nyílt meg, az ünnepi sorozat keretében számos másik rendezvényt is megszerveznek. A kiállított fotók tartósan a falon maradnak, az évek múlásával a sor bővül majd. A legjobb hallgatókat, hagyományosan, a tartományi oktatásügyi titkárság decemberben megjutalmazza.