2024. április 23., kedd

Közösségbe és fejlődésbe vetett hittel a jövő felé

Fotó: Fúró Dénes

Fotó: Fúró Dénes

A temerini Tájházban a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület Jáccunk truppja, a Dalárda férfikórus, és a tamburazenekar kíséretében kampányzárórendezvényt tartottak, amely a trianoni békeszerződés centenáriumának fényében zajlott le. Az eseményre nagyszámú temerini polgár látogatott el, valamint jelen voltak a Vajdasági Magyar Szövetség és a Vajdasági Magyar Demokrata Párt helyi képviselői is. A rendezvény az első világháborúban elesett temerinieknek emelt emléktábla előtt, a Himnusz dallamával vette kezdetét. Ezt követően Matuska Márton publicista mondta el alkalmi beszédét, melyben ecsetelte a helybeli magyarságnak az eltelt száz esztendőben átélt megpróbáltatásait. A megemlékezők ezután száz fehér rózsa elhelyezésével rótták le tiszteletüket elesett őseik emléke előtt.

Csorba Béla, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke a négyszáz évvel ezelőtt született Zrínyi Miklós költő és hadvezér gondolataival köszöntötte az egybegyűlteket, valamint kihangsúlyozta, hogy a szülőföldön kell megmaradni és munkálkodni a jövőben is.

Pásztor Róbert a helyi jelöltlista vezetője elmondta, hogy a múltban számos alkalommal kellett a magyarságnak elszenvednie a történelem súlyos csapásait, de a temeriniek is ennek ellenére mindig képesek voltak felállni és összefogni.

- Terveink között szerepel az egykori zárda épületének felújítása, ahol magyar kultúrközpontot szeretnénk kialakítani, amit hiszem, hogy összefogással és együttes erővel sikerül is majd megvalósítanunk – fejezte ki reményét Pásztor.

A rendezvényt a Szirmai Károly MME Jáccunk trupjának tagjai zárták le, a Circumdederunt című színdarab előadásával, melyet László Sándor rendezett.