2024. április 25., csütörtök

Három bolgár határátkelőn át Görögországba

Megnyitották az athéni röpteret is, ahol minden érkezőt koronavírus-teszt alá vetnek

A szerbiai állampolgárok szárazföldi úton három bolgár határátkelőhelyet használhatnak Görögország irányában, közöttük van a Kulata–Promachonas, melyen hétfő éjjel óta átengedik a Szerbiából érkezőket – nyilatkozta Dušan Spasojević Szerbia görögországi nagykövete. A Prva TV-nek elmondta még, hogy megnyitották az athéni röpteret is a szerbiai polgárok előtt, a szaloniki repülőteret azonban még nem.

Spasojević szerint nem kell meglepődni, ha a görög határszervek koronavírus-tesztelést végeznek egy-egy utas esetében, de ez nem rendszerszerű intézkedés, csak szúrópróbaként ellenőrzik egyik, másik beutazó egészségi állapotát.

– Mindenkire vonatkozik ugyanakkor, hogy egy kérdőívet kell kitölteni, ha Görögországba szeretne belépni. Az athéni repülőtéren viszont mindenkit tesztelés alá vetnek, és 24 órás házi karanténra köteleznek, amíg nem kapják kézhez az eredményt – részletezte a nagykövet.

Spasojević hozzáfűzte, hogy Szerbia az egyetlen EU-n kívüli ország, melynek a polgárai beléphetnek Görögországba. Emlékeztetett Szerbia, Görögország és Bulgária nemrégi megállapodására, miszerint megnyitják az egymás közötti határokat, amit Szerbia és Görögország között a múlt pénteken erősítettek meg Athénban. Görögország a továbbiakban sem nyitja meg határait Észak-Macedónia, Albánia és Törökország felé.