2024. április 25., csütörtök
VÁLASZTÁSOK 2020

Bácskossuthfalva lendületben

Medence épül, megújult az iskola számítástechnikai szakterme, műhelyekkel bővült az Emlékház
A  Rekreációs  Központban  elhelyezték  az  új  medence alapkövét (Ótos András felvétele)

A Rekreációs Központban elhelyezték az új medence alapkövét (Ótos András felvétele)

Új medencével várja a kikapcsolódni, hűsölni vágyókat jövőre a bácskossuthfalvi Rekreációs Központ.

A létesítmény alapkövét Topolya községben megtett hétfői kampánykörútja végén Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke helyezte el Seffer Attila tanácselnökkel és Kislinder Gábor polgármesterrel közösen. Seffer elmondta, hogy a valamivel több, mint 460 négyzetméteres vízfelületű medence mélysége 1,30 méter lesz, hiszen a tapasztalatok szerint erre van a leginkább igény. A beruházás mértéke közel 38 millió dinár, a kiépítésre vonatkozó közbeszerzési pályázatot meghirdették. Az építkezési munkálatok kezdetét a fürdőidény végére időzítették. Kislinder Gábor kiemelte, hogy a községi önkormányzat sikere is Bácskossuthfalva fejlődése, amihez igyekeznek a rendelkezésekre álló költségvetési eszközöket biztosítani.

ALKOTÓMŰHELYEK AZ EMLÉKHÁZBAN

Az alkotóműhelyek megnyitója (Ótos András felvétele)

Az alkotóműhelyek megnyitója (Ótos András felvétele)

Bácskossuthfalván tegnap délután átadták rendeltetésének a Posta utcai Emlékház felújított hátsó helyiségeiben kialakított alkotóműhelyeket. A munkálatokat a Csoóri-program pályázati támogatásából sikerült kivitelezni. A vendégeket Tímár Gabriella, az Ady Endre Művelődési Központ elnök asszonya köszöntötte, aki elmondta, hogy az Emlékház falai között az utolsó pillanatban sikerült összegyűjteni és megmenteni a falu régmúltjából fennmaradt tárgyi emlékeket, amivel büszkélkedni tudnak, majd megköszönte a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség önzetlen szakmai segítségét. A támogatásnak köszönhetően most további tartalommal bővült a falu értéktára, szövő- és fazekasszobát alakítottak ki. Fazekas Róbert, a helyi közösség tanácselnök-helyettese arról szólt, hogy az Emlékház életre hívása a helyi Doma Imre elképzelése volt, és a faluban élők közösségben gondolkodásának köszönhetően valósult meg. A helyiségeket hivatalosan Sutus Áron, a VMMSZ elnöke adta át rendeltetésének, aki méltatta a falubeliek értékmegtartó és jövőt építő életszemléletét, konok kitartását. Az Emlékház avatóünnepségét megtisztelte jelenlétével Pásztor István, a VMSZ elnöke, Hajnal Jenő, a MNT elnöke, Fremond Árpád, a VMSZ alelnöke, Kislinder Gábor polgármester és munkatársai. A rendezvényen közreműködött a Csicsergők lánykórus.

ÚJ SZAKTANTERMEK AZ ISKOLÁBAN

Modern eszközök kerültek az Id. Kovács Gyula Általános Iskolába (Ótos András felvétele)

Modern eszközök kerültek az Id. Kovács Gyula Általános Iskolába (Ótos András felvétele)

Teljes mértékben megújult az Id. Kovács Gyula Általános Iskola számítástechnikai szakterme, amely az úgynevezett régi iskolaépületben működik. Dr. Crnkovity Gábor igazgató elmondta, hogy a régi berendezés már régóta megérett a cserére. A céljaik megvalósításában a MNT és Hajnal Jenő nyújtott segítséget.

– A diákokat szeptembertől 25 új számítógép, monitor, nyomtató, szkenner és más felszerelés várja, iskolánk fejlesztése 2,5 millió dinár értékben valósult meg. Korszerűbb oktatási eszközökkel tudjuk a tanévet megkezdeni szeptembertől, hiszen további 11 szakterem digitalizációja történt meg. Az ebédlőnkben pedig modern audiovizuális rendszer került felszerelésre – nyilatkozta az iskolaigazgató. Hajnal Jenő beszédében felhívta a figyelmet, hogy elérkezett a számadás időszaka azzal kapcsolatban, hogy az érdekképviseletünkön keresztül a magyar, a tartományi és a szerb kormánynak is köszönhetően milyen mértékű támogatások érkeztek a közösségünkhöz. Hajnal szavai szerint ezen keresztül válhatott a bácskossuthfalvi iskola több tanintézmény számára is követendő példává.