2024. március 28., csütörtök

Segítség a civileknek

A kishegyesi önkormányzat lezárta a civil szervezetek számára kiírt pályázatát

Sándor István, a községi tanács civil szervezetekkel megbízott tanácstagja a szerződés-aláírás kapcsán elmondta, hogy az önkormányzat által kiírt pályázatra összesen 44 civil szervezet jelentkezett.

Sándor István üdvözli a civil szervezetek képviselőit (Lakatos János felvétele)

Sándor István üdvözli a civil szervezetek képviselőit (Lakatos János felvétele)

– A beérkezett beadványok közül 42-t tudtunk pozitívan elbírálni, és támogatási szerződést kötni velük. A 42 egyesület közül 2 új, Kishegyesen bejegyzett, amelyek mostantól végzik majd a tevékenységüket. Számukra egyelőre csak egy írásos bizonylatot adunk, hogy meg tudják nyitni a folyószámlájukat a kincstárban. Ezt követően köthetünk velük szerződést. Emiatt a mostani alkalommal csak 40 szerződést tudtunk aláírni. A pályázat teljes keretösszege kétmillió-nyolcszázezer dinár, az elmúlt években is ennyi volt. Erre az összegre évről évre hasonló számú egyesület pályázik. Jelennek meg új egyesületek, mások viszont már nem tevékenykednek, vagy nem pályáznak. Így elmondható, hogy évről évre a 40-es szám köszön vissza a pályázat során. Egy-egy egyesület átlagosan hatvanhatezer dinárnyi összeget kap. A magyar érdekeltségű egyesületek az idén 29 projektumot nyújtottak be, amelyek 20 egyesülethez tartoznak, mivel egy egyesület két projektummal is pályázhat. A magyar érdekeltségű egyesületek összességében egymillió-hatszázhatvanötezer dinár támogatást kapnak – mondta el Sándor, majd hozzátette, hogy nagyon fontos a szervezetek támogatása, mert a közösség mozgatórugói a civilek. Rendszeresen szerveznek programokat, némely egyesület hetente.

– Legnagyobb támogatásban a községi vadászegyesület részesült, de ők mindhárom településen végeznek tevékenységet, így ez a pénz is tovább oszlik. A második legnagyobb támogatást a Nők Kishegyesi Fóruma kapta, a harmadikat pedig a Maronka Károly Önkéntes Tűzoltótestület. Megemlíteném még a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületét is, akik rendszeresen szerveznek programokat, és versmondó táboruk is hagyományos rendezvénynek számít. A Szó-Beszéd Polgárok Egyesülete az idén is egy kiadványra pályázott. Az egyesületek pályázatai között vannak még főzőversenyek, családi rendezvények, versenyek, valamint utazási költségekre is pályáztak – számolt be a tanácstag.

A távlati cél a pályázat kapcsán, hogy szeretnék megnövelni a pályázati keretösszeget. A mostani támogatás csak alapvető feladatok ellátására elegendő – mondta Sándor.

– A civil szervezetek által működtetett épületek folyamatosan amortizálódnak, illetve fejlesztésekre szorulnak. Remélem, hogy a támogatásunknak köszönhetően a jövőben fejlesztések indulhatnak meg mind Kishegyesen, mind Bácsfeketehegyen. Az a célunk, hogy ne csak a rendezvényekre és az alapvető működésre legyen pénz, hanem az egyesületek fejlesztésekben is tudjanak gondolkozni. Hogy ezt megvalósítsuk, ahhoz mindenképpen növelni kell az eddigi keretösszeget. Amennyiben többségünk lesz az önkormányzatban, ezt feltétlenül meg fogjuk valósítani – mondta a tanácstag.

Az ünnepélyes aláíráson jelen volt többek között Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője.