2024. április 25., csütörtök

Őrizetben a leváltott budvai polgármester

A rendőrség vegyi anyagokat is bevetett, a képviselő-testület épületét lezárták

Ma reggel őrizetbe vették Budva leváltott polgármesterét: Marko Carevićet, valamint a budvai képviselő-testület ugyancsak leváltott elnökét: Krsto Radovićot és további öt munkatársukat, amikor nem engedélyezték a rendőrségnek, hogy a képviselő-testület épületébe kísérjék a közigazgatási felügyelőt – jelenti a politika.rs. A Vijesti napilap szerint az egész város komoly rendőrségi ellenőrzés alatt áll.

Az RTV Budva közlése szerint Carević és Radović mellett letartóztatták Milo Božovićot, a község menedzserét, Mladen Mikijeljt, a beruházási titkárság vezetőjét, Nikola Jovanovićot, a polgármesteri hivatal vezetőjét, valamint Carević testvérét és fiát is. A média szerint az akció során a rendőrség vegyi anyagokat is bevetett, valamint több helyen betörtek az épület ablakai.

Több budvai polgár a községi képviselőkkel együtt már a kora reggeli órákban gyülekeztek a képviselő-testület épületében, miután a rendőrség egy tucatnyi járművel kiszállt és rendőri kordonnal körbevette az épületet. A rendőrség be szerette volna kísérni a közigazgatási felügyelőnőt a budvai képviselő-testület épületébe, de a bejáratnál Carević és Radović útjukat állták. Ezt minden bizonnyal tiltakozásuk jeléül tették, mert a közigazgatási felügyelőség kedden elrendelte, hogy az új többségnek lehetővé kell tenni a képviselő-testületbe való bejárást, valamint a dokumentumokhoz való hozzáférést.

Az előzményekhez tartozik, hogy a budvai képviselő-testület új többsége június 11-én leváltotta Marko Carevićet és Krsto Radovićot, az esetet számos incidens előzte meg. Az említettek nem ismerik el ezt a rendeletet, törvényellenesnek nevezik, ezért nem engedik az újonnan megválasztott tisztségviselőknek, hogy elfoglalják helyüket a képviselő-testület épületében. A politikai válság akkor alakult ki, amikor a Demokrata Front egyik képviselője megtámogatta az ellenzéket, melyet a Szocialisták Demokrata Pártja és a Montenegrói Párt alkotnak.