2024. március 29., péntek

Több mint ezer repülőjáratot töröltek Pekingben, újból terjed a vírus

Több mint ezer járatot töröltek Peking két nemzetközi repülőterén a koronavírus-járvány újbóli fellángolása miatt, és több millió embernek kell újra a kijárási korlátozások szerint élnie.

A járvány múlt csütörtökön Peking legnagyobb nagybani piacáról indult, szerdán 31 újabb fertőzöttet regisztráltak, így az elmúlt egy hét alatt összesen 137 esetet jelentettek. Előtte több mint 50 napig nem találtak helyi fertőzést.

A kínai hatóságok közepes és magas kockázatú negyedekre osztották a várost. A piac környékén 27 lakónegyedet lezártak, ezek közül egyet tartanak magas kockázatúnak, a többit közepesnek. Ezen régiók lakói nem hagyhatják el lakhelyüket. Az alacsony kockázatú részen élők is csak negatív koronavírus-teszttel utazhatnak el Pekingből.

A általános és középiskolákban felfüggesztették az oktatást, a sportcsapatok sem játszhatnak, az uszodákat és edzőtermeket bezárták. A gyárak és cégek azonban tovább működhetnek.

Több mint 1200 repülőjáratot töröltek, a vasúti közlekedést pedig csökkentették július 9-ig.

Az Air China és a China Southern Airlines közölte: a kínai légitársaságok a repülőjegyek teljes árát visszatérítik azoknak, akik Pekingbe vagy Pekingből utaztak volna. A nemzeti vasúttársaság szintén felajánlotta, hogy visszaváltja a Pekingbe vagy Pekingből közlekedő vonatokra váltott jegyeket mindazoknak, akik keddig foglaltak menetjegyet.