2024. április 19., péntek

Von der Leyen: a helyreállítási alap nem csak egy egyszerű segélycsomag

A koronavírus-járvány okozta gazdasági válságot ellensúlyozó helyreállítási alap nem csak egy egyszerű segélycsomag, hanem olyan eszköz lehet az Európai Unió kezében, amely segíti az innovációt és a kutatást, és a jövő technológiájába ruház be - jelentette ki Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán az Európai Parlament pénteki uniós csúcsot előkészítő plenáris vitájában.

Hangoztatta, hogy a helyreállítási alapról szóló előterjesztés kiegyensúlyozott javaslat a bizottság részéről, amely elsősorban azokon segít, akiket leginkább sújtott a válság, de azokon is, akiket közvetetten érintett a beszállítási láncok megszakadása, a munkanélküliség. Amennyiben sikerül jól végrehajtani, akkor nemcsak az uniós belső piac áll talpra újra, hanem az EU versenyképessége is megerősödik, továbbá az unióban felgyorsul a már réges-rég szükséges korszerűsödés.

"Nem hátrafelé, hanem egy olyan megújuló gazdaság irányba kell haladni, amely erősebbé és ellenállóbbá teszi gazdaságainkat a válság után" - hangsúlyozta Ursula von der Leyen.

Kiemelte továbbá, hogy az alap az egyes generációk között is egységet hoz létre, mivel segíthet biztos otthont teremteni a jövő nemzedéke számara. Hozzátette, hogy hatalmas beruházásra van szükség a kilábaláshoz a válságból, de az uniós eszköz segítségével egy fenntarthatóbb és digitálisabb jövőt lehet építeni, ami tovább erősíti az EU szerepét a globális politikában.