2024. április 25., csütörtök

A legnehezebb fejezet

Fájdalmas pillanatához közeledik a koszovói forgatókönyv, Szerbia azonban elutasítja az ultimátumokat – Belgrádban tárgyalt az orosz külügyminiszter

A legnehezebb időszak elé néz Szerbia azóta, hogy Koszovó egyoldalúan kikiáltotta a függetlenségét – jelentette ki a Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel folytatott mai belgrádi megbeszélést követően Aleksandar Vučić szerb államfő. A köztársasági elnök úgy fogalmazott, miután hallotta az orosz értékelést a helyzettel kapcsolatban, még több oka lett az aggodalomra.

Aleksandar Vučić köszönetet mondott Oroszországnak, hogy támogatja Szerbiát az ENSZ Biztonsági Tanácsában és egyéb nemzetközi szervezetekben is (Fotó: Beta)

Aleksandar Vučić köszönetet mondott Oroszországnak, hogy támogatja Szerbiát az ENSZ Biztonsági Tanácsában és egyéb nemzetközi szervezetekben is (Fotó: Beta)

– Nehéz időszak előtt állunk, melyben erőteljes nyomásgyakorlásnak leszünk kitéve azért, hogy bizonyos tervek megvalósuljanak, olyanok, amelyeket sem hivatalos, sem nem hivatalos úton velünk nem ismertetett senki. Az orosz értékelés alapján azt mondhatom el, hogy meglehetősen figyelmesnek kell lennünk a közeljövőben és jól át kell gondolnunk minden olyan javaslatot, amelyet esetleg felkínálnak a számunkra – jelentette ki Vučić, aki nyomatékosította, e rendkívül nehéz időszakot csakis úgy vészelhetjük át, ha egységesek leszünk.

– Az elmúlt tizenkét év legnehezebb periódusa vár ránk e tekintetben, Koszovó függetlenségének egyoldalú kikiáltását és kilencven állam elismerését követően a legnagyobb megpróbáltatások elé néz az ország. Fontos lesz az, hogy értsük a saját pozíciónkat, s hogy megakadályozzuk az ultimátumoknak a véghez vitelét – fogalmazott.

Köszönetet mondott Oroszországnak azért, hogy továbbra is támogatja Szerbiát az ENSZ Biztonsági Tanácsában és egyéb nemzetközi szervezetekben is, hogy még mindig országunk területi integritása jelenti számára az elsődleges szempontot. Vučić úgy fogalmazott, hogy a végleges megoldásnak is olyannak kell lennie, amellyel egyet tud érteni a Biztonsági Tanács, ezért mostantól naponta fog majd egyeztetni Moszkvával Koszovó kérdését illetően, ebben állapodott meg Lavrovval. A megoldást Oroszországnak is jóvá kell hagynia, fontos Moszkva belegyezése – értékelte a szerb államfő.

Az elnök arról is biztosított mindenkit, hogy Belgrád támogatja az Európai Unió védnöksége alatt folytatott brüsszeli párbeszédet Prištinával, készen áll arra, hogy minden javaslatot meghallgasson, de arra is, hogy elutasítsa a számára teljesen kedvezőtlen megoldási módszereket, még ha az súlyos politikai következményekkel is jár. Szerbiának meg kell védenie legfontosabb állami, nemzeti érdekeit – hangsúlyozta az államelnök. Bejelentette, hogy napokon belül Moszkvába látogat, egy szerbiai küldöttség pedig a választások lebonyolítását követően azonnal Washingtonba is elutazik.

Lavrov és Vučić gazdasági kérdéseket is érintett, megállapították, hogy az évi 3,6 milliárd dolláros kereskedelmi mérleg jó irányt mutat, melyet még mindig lehet tovább fejleszteni.

Az orosz külügyminiszter támogatásáról biztosította a szerb álláspontot Koszovó kapcsán. Lavrov elmondta, hogy nem kell az ultimátumokat elfogadni, olyan megállapodást kell kötni, ami Belgrád és Priština számára is elfogadhatónak számít. Oroszország nem fogja megengedni, hogy határidőt szabjanak a két fél megállapodásához, jegyezte meg, a kompromisszumig el kell jutni, alapul kell venni a Biztonsági Tanács 1244-es határozatát, fejtette ki. Oroszország ezen az álláspontján nem fog módosítani, húzta alá.