2024. április 25., csütörtök

Magyarország és Szerbia kulcspozícióban

Szijjártó Péter: A gazdasági védekezés időszakába léptünk

A világjárvány minden eddiginél világosabban bizonyította, hogy mi, szerbek és magyarok szoros egymásra utaltságban élünk itt Közép-Európában. A világjárvány alatt ez a kapcsolat csak tovább erősödött – emelte ki Szijjartó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere mai belgrádi látogatásán, amikor Ivica Dačić külügyminiszterrel tárgyalt.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

A tárgyalást követő sajtótájékoztatón Dačić és Szijjártó is arra a szoros együttműködésre mutatott rá, ami az elmúlt években jellemezte a két ország kormányát. A szerb külügyminiszter kiemelte, Magyarország a legerősebb ügyvédje és támogató partnere Szerbiának az Európai Unió tagsága felé vezető úton. Arra is rámutatott, hogy Szerbia éppen ezzel az országgal nyitotta meg először a kishatárforgalmat, majd a rendes határforgalmat, annak ellenére, hogy Szerbia nem tagja az EU-nak, mégis az ország kiváló kapcsolatai, a kölcsönös bizalom lehetővé tette ezt a lépést a járvány enyhülését követő időszakban.

Szijjártó is megerősítette, hogy a járvány idején, az egészségügyi védekezés időszakában jól együtt tudott működni a két ország, ám most már a gazdasági védekezés időszakába léptünk, amikor a gazdasági együttműködés megerősítésén kell dolgozni.

– A világjárvány világosan megmutatta, hogy mi, magyarok és szerbek európai szempontból kulcspozícióban vagyunk földrajzi fekvésünk miatt. Amikor lezártuk a határainkat, óriási riadalom jött létre, ugyanis a szomszédos országok vezetői kérték, hogy engedjük át polgáraikat. A kelet-nyugati infrastruktúra, utak és közlekedési hálózatok rajtunk mennek keresztül, ebből nekünk profitálnunk kell. Ezért a következő hónapok és évek a nagy közös infrastrukturális fejlesztésekről fognak szólni – emelte ki Szijjártó, majd kiemelte a Belgrád–Budapest-gyorsvasút, a Szabadka–Szeged-vasútvonal, valamint a déli gázvezeték, a Török Áramlat megépítését, amelyen már az év végtől 6 milliárd köbméter éves kapacitású gázmennyiség érkezésére számítanak Közép-Európában, ám a kapacitást 10 milliárd köbméterre szeretnék emelni.

Hozzátette, Szerbia sikere Magyarország sikere is, részben a vajdasági magyarság miatt, de a két állam gazdasági együttműködése miatt is. A két ország közötti árucsere-forgalom értéke meghaladta tavaly a 2,5 milliárd eurót. Rámutatott 9 magyar vállalat szerbiai beruházáshoz 9,1 milliárd forintnyi támogatást adott, péntektől viszont egy újabb pályázati lehetőséget tesznek közzé, 25 milliárd fontos keretösszeggel, amelyre azok a magyarországi vállalatok pályázhatnak, akik a szomszédos országokban (így Szerbiában is) beruházásokat kívánnak végrehajtani.

Dačić a találkozón egy kosárlabdamezt ajándékozott Szijjártónak, a magyar külügyminiszter pedig Puskás Ferenc legendás labdarúgó aláírásával ellátott órát adott szerb kollégájának.