2024. április 18., csütörtök

Nem volt nehéz a teszt

Szerdán anyanyelvből tettek záróvizsgát a nyolcadikosok

Szerdán kezdődött a kisérettségi Szerbiában. A nyolcadikosokra elsőként az anyanyelvi teszt feladatai vártak, amelyek megoldására két óra állt a rendelkezésükre. A záróvizsgát délelőtt 9 és 11 óra között tartották meg. Az anyanyelvi teszt húsz feladatból állt, amelyre legfeljebb 13 pontot lehet kapni.

A koronavírus-járvány miatt megfelelő óvintézkedések mellett tartották meg a kisérettségit. Egy tanteremben kilenc diák és két felügyelőtanár tartózkodhatott. A tanulóknak nem volt kötelező a maszk viselése, a felügyelőtanároknak viszont igen. Mladen Šarčević oktatásügyi miniszter sok szerencsét kívánt a nyolcadikosoknak. Azt tanácsolta a végzősöknek, hogy a könnyebb feladatokkal kezdjék a teszt megoldását, és csak azután térjenek rá a nehezebbekre. Javasolta, hogy előbb ceruzával töltsék ki a tesztet, hiszen így bármikor lehetőség van a javításra.

A diákok szerint nem volt nehéz az anyanyelvi teszt. Egy általunk megkérdezett nyolcadikos elmondta, hogy nem voltak nehezek a feladatok. A magyartanáruk a távoktatás nehézségei ellenére nagyon jól felkészítette őket, így nem érezték kihívásnak a kisérettségit.

Az egyik szabadkai általános iskola igazgatója elmondta, hogy minden rendben volt az anyanyelvi kisérettségin. A záróvizsgán mindegyik nyolcadikos jelen volt, és a szabályokat betartva oldották meg a feladatokat. Nem tapasztaltak semmilyen visszaélést vagy szabálytalanságot az első napon. Szerinte nem volt nehéz a teszt, mivel a nyolcadikosok minden feladatot megoldottak, nem hagytak üres, megoldatlan feladatokat a tesztlapokon.

Ma matematikából vizsgáznak a diákok, holnap pedig a kombinált tesztet töltik ki.