2024. április 19., péntek

Fiatalok a közösségért

Zentán zárta a VMSZ a kampányt

Csütörtök délután a zentai színház nemrégiben megnyitott új közösségi terében kezdődtek a Vajdasági Magyar Szövetség választási kampányának utolsó programjai. Az eseményen számos vajdasági és anyaországi közéleti személyiség jelen volt, köztük Pirityiné Szabó Judit, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője, Pásztor István, Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőházának elnöke, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere, Kovács Elvira köztársasági parlamenti képviselő, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke, Pék Zoltán köztársasági parlamenti képviselő, Kormányos László tartományi parlamenti képviselő Perpauer Attila, Zenta község oktatással és művelődéssel megbízott tanácsnoka, Lőrinc Csongor, a községi tanács egészségüggyel és szociális kérdésekkel megbízott tagja, Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, valamint a zentai önkormányzati választási lista több jelöltje is.

A színház közösségi terében olyan kezdeményezésekbe működésébe nyerhettek rövid bepillantást, amelyet fiatalok indítottak útjára (Fotó: Ótos András)

A színház közösségi terében olyan kezdeményezésekbe működésébe nyerhettek rövid bepillantást, amelyet fiatalok indítottak útjára (Fotó: Ótos András)

A jelenlévők három olyan közösségi kezdeményezés működésébe nyerhettek rövid bepillantást, amelyet fiatalok indítottak útjára. Elsőként a Rest-art néven ismert, a Zentai Magyar Kamaraszínház színészeinek kezdeményezésére létrejövő rendezvénysorozat egyik produkciójából láthatott részletet a közönség Virág György zentai színész és Juhász Gyula zenész, a Juhász zenekar tagja jóvoltából.

Ezt követően a Beats/Minute Ifjúsági Egyesület mutatkozott be. A szervezet két, nemzetközi szinten is elismert zentai lemezlovas, Hangya Zsolt és Szeles Gábor kezdeményezésére született meg. Szeles Gábor, a szervezet egyik alapító tagja és programszervezője elmondta, hogy az egyesület fő célja, hogy lehetőséget teremtsem a fiatalok számára a biztonságos szórakozásra, népszerűsítse az elektronikus zenét és közösséget építsen. Azokra a fiatalokra is gondolnak, akik különböző okok miatt nem a szülőföldjükön élnek, ezért olyan programokat is szerveznek, amelyeknek célja a velük való kapcsolat megerősítése.

Harmadikként Tóth Norbert mutatta be a Place2GO kezdeményezést, amely a Vajdasági Magyar Fiatalok a Fejlettebb Jövőért szervezet által jött létre. Mint mondta, elsősorban azokért a vajdasági magyar fiatalokért szeretnének tenni, akik itthon szeretnének lehetőségekre bukkanni. A klubként, játékteremként és tech-központként is működő szervezet számos rendezvény szervezésén van túl: társasjátékesteket, E-sport-rendezvényeket, versenyeket, fejlesztői jellegű rendezvényeket hoztak létre, amelyekkel a céljuk az érdeklődők számára egy olyan közösségi élmény megteremtése, amely segíti őket az itthon maradásban.

Átadták a csokimúzeumot

Ezt követően ünnepélyes keretek között megnyitották a Réel Chocolate kézműves csokoládéműhely csokoládémúzeumát. A szalagot Lengyel István, a vállalkozás tulajdonosa és Pásztor István, Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőházának elnöke, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke közösen vágták át.

Ünnepélyes keretek között megnyitották a Réel Chocolate kézműves csokoládéműhely csokoládémúzeumát (Fotó: Ótos András)

Ünnepélyes keretek között megnyitották a Réel Chocolate kézműves csokoládéműhely csokoládémúzeumát (Fotó: Ótos András)

Lengyel István mérföldkőnek nevezte a múzeum megnyitását a dinamikusan fejlődő vállalkozás életében. Hangsúlyozta, hogy az idén ötéves vállalkozás sikeréhez vezető úton a befektetett munka és az elhivatottság mellett anyaországi és hazai támogatások egyaránt segítették őket. Mint mondta, a múzeum nemcsak az elmúlt évek eredményeit tükrözi, hanem hozzájárul Zenta városának idegenforgalmi kínálatához is.

– Üzletünkben az emberek minőségi kézműves csokoládét és fagylaltot vásárolhatnak, a pincében kialakított múzeumban megismerkedhetnek a kakaó történetével és magával a csokoládéval, az emeleten pedig csokoládés gyermekprogramokat fogunk szervezni. A csokoládémúzeum megnyitásával régi álmunk vált valóra. Nem egy szokványos múzeumról beszélünk, ugyanis az volt vele a célunk, hogy az emberek megismerjék a csokoládét – magyarázta Lengyel István, aki a vállalkozás indulásáról elmondta, hogy a feleségével közösen vágtak bele, mégpedig annak ellenére, hogy egyikük építőmérnök, másikuk pedig kertészmérnöki végzettséggel rendelkezik.

– Ebből nem következett egyértelműen, hogy mi kézműves csokoládét fogunk készíteni, de volt egy nagyon konkrét elképzelésünk arról, hogy mit és hogyan szeretnénk megvalósítani. Az első évben 800 kiló csokoládét készítettünk, tavaly már több mint hat tonnát. Ehhez a fejlődéshez egy biztos alapra volt szükség, aminek kapcsán ki kell emelnem a Prosperitati Alapítványt. Az elnyert pályázatok gyorsabb fejlődést tettek lehetővé számunkra. Szintén ki kell emelni a Nemzetpolitikai Államtitkárság szervezésében lebonyolított vállalkozói összejöveteleket, ahol szakemberektől tanulhattuk meg a cégvezetés és a marketing gyakorlatát – fogalmazott Lengyel István.

A csokoládémúzeum a Réel Chocolate Fő tér 1. szám alatt elhelyezkedő, kézműves csokoládét és szintén kézműves fagylaltot árusító üzlethelyisége alatt kapott helyett. A falon végigfutó plakátokon a csokoládé történetét kísérhetik végig a látogatók az időszámításunk előtti második évezredtől egészen napjainkig, a csokoládékészítés menetét pedig videók segítségével mutatják be. A múzeumban régi csokoládék dobozai, csomagolásai is megtekinthetők, illetve a csokikészítéshez szükséges hagyományos eszközöket is szemügyre vehetnek az érdeklődők. A csokoládémúzeum legnagyobb érdeklődésre számot tartó darabja egyértelműen a zentai városháza csokiból készült, kicsinyített mása, ami a tulajdonos elmondása szerint napokon belül teljes egészében elkészül. Mint mondta, véleményük szerint a zentai városháza pincéjében lévő csokoládémúzeumban méltó helye lesz a városháza csokoládészobrának. Hozzátette, az ötletet az adta, hogy büszkék Zentára, és úgy gondolják, a településnek meghatározó épülete a városháza.

Lengyel István azt is elmondta, hogy fontos számukra a csokoládéjuk Zentán kívüli népszerűsítése is, és hisznek abban, hogy a termékeik és a csokoládémúzeum hatására még többen fognak a városba látogatni.

Nagy Miklós bemutatta a két évvel ezelőtt, támogatások segítségével megvásárolt és kibővített székházat (Fotó: Ótos András)

Nagy Miklós bemutatta a két évvel ezelőtt, támogatások segítségével megvásárolt és kibővített székházat (Fotó: Ótos András)

Támogatni a gazdálkodókat

A csokoládémúzeum meglátogatása után a Zentai Gazdakörben folytatódott a kampányrendezvény. Itt Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke és a gazdakör képviselői fogadták a jelen lévő politikusokat. Nagy Miklós bemutatta a két évvel ezelőtt, támogatások segítségével megvásárolt és kibővített székházat, amely a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége és a Zentai Gazdakör főhadiszállásául fog szolgálni.

Kobrehel Ervin gazdálkodó, a Zentai Gazdakör alelnöke elmondta, hogy az új székház kialakítása a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének a projektje, amit a Bethlen Gábor Alap támogatott.

– Az épületet 14 millió forintért vásároltuk, az összes beruházás értéke pedig 42 millió forint, ami a magyar kormánynak köszönhető. Eddig ennek az összegnek egyharmadát használtuk fel – magyarázta Kobrehel Ervin, majd hozzátette, hogy a Zentai Gazdakör az idei évtől használja az épületet.

Pásztor István újságírói kérdésre elmondta, hogy a csütörtök délutáni, félnapos zentai kampányrendezvény jó hangulatban telt.

– Találkoztam a jelöltekkel, emellett a Réel Chocolate múzeumát is megnéztük. Ez a vállalkozás a Prosperitati Alapítvány egyik fontos támogatottja, aminek a híre messze meghaladja Zenta határát. Találkoztam a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének vezetőivel és mezőgazdasági vállalkozókkal. Falugazdászokból jelenleg több mint húsz van Vajdaság-szerte, és nagyon fontos tevékenységeket látnak el helyben: tájékoztatják a gazdákat, segítenek nekik a jogszabályok értelmezésében, a pályázásban, a gazdaságuk regisztrálásában. Ezt a programot a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak, valamint a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztériumnak köszönhetjük – emelte ki Pásztor István, aki hozzátette, mindannyiunk számára fontos, hogy minél többen éljünk a szavazati jogunkkal, majd reményét fejezte ki, hogy az elmúlt négy év teljesítményével és a megvalósított kampánnyal sokaknál kiérdemlik a bizalmat. Mint mondta, merész, de reális elképzelés az, hogy a VMSZ-nek teljes frakciója legyen Belgrádban, és arra számítanak, hogy tartományi és helyi szinten is erősödni tudnak.

A kampányrendezvény utolsó állomása egy lakossági fórum volt a Kertek Helyi Közösségben.