2024. április 20., szombat

Elmaradt az agrártüntetés

Ma dőlhet el a búza ára?

A mezőgazdasági termelők elhalasztották a hétfőre tervezett utcai tüntetést Belgrádban. A fordulat az utolsó pillanatban következett be, mielőtt a rendőrségen hivatalosan is bejelentette volna a békés polgári megmozdulást Ivan Vučković, a Szerbiai Mezőgazdasági Termelők Független Egyesületének elnöke. 

A tüntetés napján a mezőgazdasági minisztérium illetékesei felhívták Vučkovićot és hajlandóságot mutattak a tárgyalások megkezdésével kapcsolatban. Az elégedetlen termelők követelésére szerdán délelőtt próbálnak megoldást találni a minisztérium dolgozói.
A zúgolódást az váltotta ki, hogy a gazdák azt követelik, az állam határozza meg a kenyérgabona árát még az aratás megkezdése előtt.
Egy hónapon át próbáltuk elérni a Köztársasági Árutartalékok Igazgatóságát és arra kérni őket, hogy a búza kilónkénti 22 dináros árát hivatalosan is jelentsék be még a betakarítás megkezdése előtt, de senki sem szentelt nekünk figyelmet – panaszkodott Vučković a Beta hírügynökségnek.
A gazdaszervezet elnöke szerint az időjárási viszonyoknak köszönhetően a búzatermelés az idén kudarcot vallott. A felvásárlóknak a búza kilójáért legalább 20 dinárt kell ajánlaniuk, különben komoly veszteségek várnak a termelőkre.
– A búza termelési költségei hektáronként 85 000 dinár körül vannak. Amennyiben az éves hozam eléri a 4,5 tonnát hektáronként, az ára pedig 20 dinár lesz a búza kilójának, 5000 dinár lesz a haszon hektáronként – mondta Vučković.
A hazai termelők jelentős részének nincs raktárhelyisége a búza szakszerű és hosszú távú tárolására, ahol addig őrizhetnék a termést, amíg nem következik be az áremelkedés. Mivel az idei hozam valószínűleg gyenge lesz, a kenyérgabona ára várhatóan emelkedni fog, a termelők viszont ebben a helyzetben kénytelen lesznek eladni a felvásárlók által tervezett kilónkénti 16-17 dinárért.
– Nincsenek teljesíthetetlen elvárásaink, mindannyian tudjuk, hogy a búzatermesztés veszteséges, a vetést viszont muszáj elvégeznünk, mert ezzel tudjuk csak megakadályozni a szántóföldi növények fertőző betegségeinek terjedését – jelentette ki Vučković.
Az egyik požarevaci termelő, Zlatko Marković is arról beszélt, hogy búzát csak azért vet mindössze 70 hektáron, mert a vetésforgó előnyös hatással van az olajrepce- és kukoricaültetvényre. A búza kilónkénti ára évekkel ezelőtt is 20 dinár volt, az idén várhatóan még a termés is gyenge lesz, ezért ezt az árat mindenképp tartani kell.
– A mezőgazdasági termelőknek már régen össze kellett volna fogni Szerbia-szerte és tüntetésekbe kezdeni ezek ellen a szégyenletes árak ellen, de nincs meg az összefogás az országban. A vajdasági termelők nem tartanak velünk, őket ez nem érdekli, mert megkapják az állami támogatásokat a gépparkok fenntartására. Megeshet, hogy vesztenek a búza árán, de nyernek a támogatásokon, ezért hallgatnak – vélekedik a szerbiai gazda.