2024. április 19., péntek

Közösségért pályázni

A temerini civil szervezetek jelentős befektetési lehetőségekhez jutottak a magyar érdekképviselet által

A temerini magyar civil szervezetek rendszeresen pályáznak önkormányzati, tartományi és állami szinten is, de folyamatosan kihasználják a magyar kormány által nyújtott lehetőségeket is. A tájház udvarában levő Alkotóházat ily módon sikerült tető alá hoznia a TAKT-nak, legújabban pedig a Kertészlakot újítja a Temerini Kertbarátkör.

A régi épület továbbra is őrzi a helyi néprajzi kincseket

A régi épület továbbra is őrzi a helyi néprajzi kincseket

BEFEJEZTÉK AZ ALKOTÓHÁZ ÉPÍTÉSÉT

A több mint négy évtizede működő Temerini Alkotóműhely és Képzőművészeti Tábor (TAKT) nevű egyesület 2003-ban vásárolta meg a valamikori Matuska-házat Temerinben. Az archaikus építészetet tükröző, napsugaras homlokzatú végházat pár év alatt impozáns tájházzá alakították a helyi néprajzosok. A temerini lakosok összefogásával sikerült berendezni az épületet – mesélte Ádám István, a TAKT elnöke.

– A tetőszerkezetet néhány évre rá sikerült felújítani, amikor újra nádfedelet kapott az épület. Ekkor tudtunk ugyanis eszközöket biztosítani egy IPA-pályázat által, amelyen Temerin testvérvárosával, Mórahalommal közösen vettünk részt. A kapott támogatásból sikerült a falakat is rendbehozni, így az épületet tartósan biztonságban tudhattuk. 2005-től a kirándulócsoportok fogadása mellett már rendezvényeket is szerveztünk.

Idővel megtelt élettel a Temerini Tájház: a helyi magyar civil szervezetek is szívesen tartották itt a rendezvényeiket, de polgári kezdeményezéseknek is otthont adott. A TAKT berkeiben működő, egyre szaporodó fiatal művészek is előszeretettel alkottak az udvarban levő méretes csűr alatt. 2010-ben fogant meg az ötlet, hogy szükség lenne egy Alkotóház megépítésére – folytatta a sikertörténetet Pista bácsi.

Elnyerte végső formáját a tíz éve épülő Alkotóház

Elnyerte végső formáját a tíz éve épülő Alkotóház

– Az Alkotóház alapjait önerőből öntöttük ki még abban az évben. Az évek folyamán kisebb-nagyobb önkormányzati és tartományi támogatásokhoz jutottunk, és lassanként kezdett épületformává alakulni az elképzelésünk. A következő nagy lehetőséget a másik testvérvárosunkkal, Jánoshalmával közösen átadott IPA-pályázat biztosította, amely által több mint 30 millió eurós befektetésre kerülhetett sor. 2015-ig sikerült tető alá hozni az épületet. Egy évre rá a Prosperitati Alapítvány is megkezdte működését, és a turisztikai fejlesztésekre kiírt pályázaton csaknem másfél millió dináros támogatáshoz jutottunk. Ezt a belső tér kialakítására fordítottuk: a már meglevő műterem felett befejeztük a vendégszobákat, és a fűtés egy részét is megvalósítottuk. A galériát azonban még ekkor sem tudtuk használni, ugyanis a tető szigetelése nem fejeződött be. Tavaly azonban a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével sikerült 5 millió dinár támogatást kapni a magyar kormánytól. Jelenleg a kétéves futamidejű projektum utolsó simításait végezzük az épületen.

A tervek szerint szeptembertől egy teljesen berendezett, szigetelt és fűtéssel felszerelt épület áll a helyi alkotók és civil szervezetek rendelkezésére – tette hozzá Ádám István. Időközben ugyanis a helyi magyarság kis kultúrközpontjává alakult az épületegyüttes, amelynek régi házában Sziveri János vajdasági költő is élt és alkotott. Az Alkotóházban helyet kapott az Illés Sándor-emlékszoba, de az évek folyamán ide került Sörös Imre temerini mártír szobra is. Legutóbb az első világháborús helyi hősök emléktábláit avatták fel a Temerini Tájház udvarán.

ÚJUL A KERTÉSZLAK IS

A Temerini Kertbarátkör Vajdaság egyik legnagyobb magyar egyesülete. A programjaikat és a rendezvényeiket rendszeresen támogatják helyi, tartományi és állami szinten is, de jelentős anyaországi támogatásban is részesül a szervezet. A Bethlen Gábor Alapkezelő által az elmúlt négy évben csaknem 18 millió forint támogatásban részesültek – mondta Kovács Róbert, az egyesület alelnöke.

Teljesen felújul a Szécsen-kastély parkjában levő Kertészlak

Teljesen felújul a Szécsen-kastély parkjában levő Kertészlak

– Az év elején a Vajdasági Magyar Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács javaslatára szervezetünket a kiemelt jelentőségű egyesületek közé sorolták. Egyrészt ennek is köszönhető az a több mint másfél millió dinár értékű támogatás, amelyet a Bethlen Gábor Alapkezelő közreműködésével a magyar nemzetpolitikai államtitkárság biztosított az egyesület működési és programköltségeinek fedezésére, valamint a székházunk felújítására. A több mint 60 éves épületen az eddigiekben csak kisebb jellegű újításokra került sor, így mára már igencsak szükség mutatkozott a teljes körű felújításra. A tervezett munkálatok magukba foglalják a nyílászárók cseréjét, a vizesgócok teljes felújítását, a padlózat és a járólapok cseréjét, illetve a fűtés felújítását. Szükség van az épület északi oldalának szigetelésére és az esővíz-elvezető csatorna felszerelésére is. A munkálatok kezdete sajnos egy kicsit eltolódott, részben a járványhelyzet, részben pedig adminisztrációs gondok miatt. Az egyesületünknek ugyanis 99 évre szóló használati szerződése van a Szécsen-kastély parkjában levő kertészlakra vonatkozóan, a tulajdonjog viszont az önkormányzaté. Így a felújítások megkezdését a helyi vezetésnek is engedélyeznie kellett: a határozat meghozatalában nagy szerepe volt Pásztor Róbertnek, a községi képviselő-testület elnökének. Az ő közbenjárására Đuro Žiga polgármester aláírta a nyilatkozatot, és így feltehetőleg már júliusban megkezdődhetnek a munkálatok.

Az elmúlt négy évben a magyar érdekképviseletnek köszönhetően a temerini önkormányzat 4 millió dinárral támogatta a magyar érdekeltségű helyi civil szervezeteket, és további 5 millió dinárt különített el a temerini magyarság fogadalmi ünnepkörének megtartására. Az Illés-napi rendezvények ugyanis a helyi civil szervezetek együttműködésével valósulnak meg – mondta Pásztor Róbert. A községi képviselő-testület elnöke kiemelte azt is, hogy a katolikus egyházat 1,8 millió dinárral segítették az elmúlt időszakban, a Nyugati temetőben levő új kápolna megépítésére pedig 20 millió dinárt költöttek. Az idén további 5 millió dinárt fordítanak erre a célra, és befejezik az épületet – tette hozzá a VMSZ önkormányzati képviselőjelöltje.